Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Стояв на захисті Кривого Рогу під час загрози оточення: нацгвардійця посмертно нагородили орденом «За мужність»

Санітар Станіслав Язан на псевдо “Псих” загинув 14 жовтня внаслідок ворожого обстрілу в районі населеного пункту Новоолександрівка, що на Херсонщині. Указом Президента України солдата нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеню, посмертно. Нагороду сина отримала матір гвардійця.

Від початку повномасштабного вторгнення, коли існувала загроза оточення міста російськими військами, Псих виконував завдання на блок-постах та об’єктах в районі Кривого Рогу, – розповідає Інформатор з посиланням на Центральне територіальне Управління Національної гвардії України.

Наприкінці серпня у складі свого підрозділу Станіслав брав участь у контрнаступальних діях на Херсонщині. Батальйон оперативного призначення Криворізької бригади першим зайшов у Високопілля, брав участь у штурмі Архангельського, звільняв Нововознесенське, Золоту Балку, Гаврилівку та місяць у складі Сил оборони утримував позиції в Дудчанах.

Солдат Станіслав Язан народився у селі Мартоноша, що на Кіровоградщині. Після навчання на факультеті агроінженерії Центральноукраїнського національного технічного університету прийшов на службу за контрактом у 21-шу окрему бригаду імені Петра Калнишевського Національної гвардії України. Обіймав посаду санітара медичного пункту батальйону оперативного призначення.

Під час активних бойових дій Станіслав надавав медичну допомогу та забезпечував евакуацію не лише військовослужбовців, а й цивільного населення з-під обстрілів до більш безпечних місць. 14 вересня у складі штурмової групи вирушили для виконання бойового завдання в напрямку Архангельського. На околицях населеного пункту російські війська почали обстріл з реактивних систем залпового вогню, намагаючись зупинити контрнаступ. Псих, ризикуючи життям, надавав домедичну допомогу пораненим побратимам та місцевим мешканцям, які стали жертвами російського терору.

Вже через місяць, після звільнення населених пунктів, розташованих на правому березі Дніпра, виконував завдання в тимчасовому пункті приймання поранених в районі Новоолександрівки, де займався стабілізацією поранених для їх подальшої евакуації до лікарень.

14 жовтня Станіслав отримав завдання виїхати до Дудчан для евакуації поранених, де на той час проходили запеклі бої. Медичний автомобіль, в якому перебував Псих, потратив під артилерійський вогонь, а військовий отримав важкі поранення.

Вічна пам’ять та слава Герою!

Орден “За мужність”

Раніше Інформатор писав про те, що двох поліціянтів Криворізького районного управління поліції посмертно нагородили орденами «За мужність» III ступеня. Також ми писали, що начальника дільниці рудника “Суха Балка” Володимира Михайленка нагородили орденом “За мужність“.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору