Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О.Вілкул: Проведення в Кривому Розі Форуму українських та польських міст – це ще один з символів довіри до Кривого Рогу як основи співпраці

Польські та українські міста провели в Кривому Розі (Україна) Форум щодо поточної співпраці та повоєнної підтримки. У найбільшому промисловому центрі України – Кривому Розі – пройшов Форум українських та польських міст в рамках співпраці з Асоціацією Польських Міст (Zwiazek Miat Polskich – ZMP), Унією Польських Метрополій (Unia Metropolii Polskich – UMP), Асамблеєю Європейських Регіонів (АЄР) та ГО «Розумне місто та екосистема». У заході взяли участь представники польських міст та бізнесу, а також українських міст – Кривого Рогу, Запоріжжя, Маріуполя, Херсону, Кропивницького, Краматорська та Покровська.

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул обговорив з польськими партнерами не лише нагальні потреби міста, а й залучення європейських експертів та структур ЄС до післявоєнної відбудови.

«Повага та довіра до нашого міста є основою допомоги Кривому Рогу від наших міжнародних партнерів та діалогу щодо підтримки під час післявоєнної відбудови. Ми дуже цінуємо підтримку наших польських партнерів у нашому прагненні спільно зробити Кривий Ріг та інші міста України сильнішими. Ми вже почали разом проєктувати нову стратегію розвитку Кривого Рогу, переосмислювати існуючу економіку та інфраструктуру міста для того, щоб після нашої спільної Перемоги розвивати його. Це включає в себе спільну роботу з європейськими експертами та інституціями щодо модернізації існуючих сильних сторін нашого міста і розширення можливостей, дивлячись у майбутнє нашої спільної Європи», – сказав Олександр Вілкул.

Представники польської сторони підтвердили свої наміри активно долучитися до процесу відбудови України і зокрема Кривого Рогу.

Перший заступник Президента міста Гданська Пьотр Гжеляк сказав: «Сьогодні за круглим столом за присутності наших колег з багатьох міст Польщі при розмові з міською владою Кривого Рогу відбувся діалог, який допоможе нам зробити нашу роботу в допомозі Україні більш ефективною. Я вірю в те, що Україна скоро стане членом Європейського Союзу. Польській досвід вступу до ЄС досить свіжий і ми готові з вами ним поділитися, щоб цей перехід був більш ефективним і легким».

Гжеляк зазначив: «Ми маємо добрі стосунки з Кривим Рогом, і на сьогодні ми ці відносини поглиблюємо та розвиваємо. Кривий Ріг знаходиться в центрі подій, як географічно, так і економічно, і ми цю інформацію передаємо і до Асоціації Польських Міст та до Унії Метрополії Польських. Ми готові до тісної співпраці для того, щоб будувати нові проєкти. Дякуємо Кривому Рогу, який гостинно нас прийняв і саме це дає нам змогу ефективно будувати наше спільне майбутнє».

Віце-президент Асамблеї Європейських Регіонів (АЄР), заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін зазначив: «Серед завдань АЄР – поглиблення співпраці між регіонами Європи для залучення кращого досвіду та допомоги в пошуку фінансування на реалізацію проєктів. Організація прямого діалогу між містами та регіонами ЄС та України вже приносить результати у вигляді фінансування проєктів підтримки українських громад під час війни та дозволить залучити додаткові ресурси для реалізації стратегій їх майбутнього розвитку з урахуванням інтеграції України до Європейського Союзу».

Представники польської делегації передали українським містам автомобільну техніку для комунальних підприємств та іншу гуманітарну допомогу.

Сторони обговорили поточні запити від українських міст на подальшу допомогу та перспективи співпраці в різних галузях життєзабезпечення українських громад.

Українські міста підписали Декларацію співпраці міст Польщі та України, яку з польської сторони підписали голова Унії Польських Метрополій, мер Білостоку Тадеуш Трусколаський, голова Асоціації Польських Міст Зигмунт Франкевич та голова робочої групи Комітету Регіонів ЄС з питань співпраці з Україною, мер Гданська Александра Дулькевич. Від імені громади Кривого Рогу декларацію підписав очільник Кривого Рогу, секретар міської ради Юрій Вілкул.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору