Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Обрізка дерев “до стовбура”: як це зупинити

По всій території України, в тому числі й у Кривому Розі стала ширитися варварська  практика кронування дерев “до стовбура”. У результаті частина дерев не витримує настільки жорстокого “хірургічного втручання” та гине. А це є скаліченням “зелених легенів”, що є неприпустимим, особливо в промислово навантажених містах таких як Кривий Ріг.

Що ж робити у подібних ситуаціях? Як зупинити неподобство? Інформатор посиланням на громадську організацію “Досить труїти Кривий Ріг”, розповість про алгоритм дій.

Спочатку пояснимо, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30% її довжини. Обрізка ж від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева кваліфікується як пошкодження до неприпинення росту, обрізка на більше ніж 1/2 довжини крони кваліфікується як пошкодження до припинення росту.

Як слід діяти, коли ви бачите, що комунальники у повному сенсі слова знущаються з дерев?

  1. Телефонуєте й викликайте поліцію, все ж це їх компетенція і вони мають працювати – 102. Запитайте прізвище оператора та запишіть його дані. У момент виклику потрібно чітко та  розбірливо повідомити своє прізвище, ім’я та по-батькові, місце перебування (адресу) та причину виклику наряду поліції. У ході повідомлення причини виклику, необхідно детально описати події, а саме протиправні дії – кримінальне правопорушення, які стались – пошкодження/знищення дерев, зелених насаджень, вирубки дерев, або чагарників тощо. Важливо зафіксувати точний час свого дзвінка.
  2. Запитайте в оператора номер заяви про злочин в ІТС «Інформаційний портал Нацполіції України». По цьому номеру ви зможете дізнаватися в черговій частині про те, чи виїхала слідчо-оперативна група (СОГ) на ваш виклик чи ні. Номер телефону чергової частини слід запитати в оператора.
  3. Час прибуття СОГ 7-10 хвилин, якщо їх немає можна зателефонувати та поскаржитися за номером телефону Гаряча лінія Національної поліції: 0-800-500-202. Якщо СОГ через зайнятість не можуть приїхати, вони можуть направити патрульну поліцію, яка до приїзду СОГ має повноваження по зупинці злочинних дій з обрізки\знесення зелених насаджень. Важливо записати номер борта патрульної машини і прізвища поліцейських.
  4. Поліцейський приймає заяву про кримінальне правопорушення. Заяву заповнюєте за сформованими ГС ДТКР шаблонами за посиланнями:

    Заява про кримінальне правопорушення за ст. 270-1 ККУ – «Умисне знищення або пошкодження зелених насаджень» в разі пошкодження дерев; (шаблон заяви в кінці алгоритму)

    Заява про кримінальне правопорушення за ст. 270-1 ККУ – «Умисне знищення або пошкодження зелених насаджень» в разі незаконного видалення дерев (шаблон заяви в кінці алгоритму).

    Розрахувати майнову шкоду ви зможете за таксами для обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок знищення або пошкодження дерев і чагарників за посиланням (шаблон  в кінці алгоритму)

    Приймаючи заяву, поліцейський має видати вам талон-повідомлення. Цей талон буде вам  потрібний, коли ви будете робити звернення по своїй заяві про кримінальне правопорушення, зокрема щодо видачі витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

  5. Ваша заява має бути внесена слідчим до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) протягом 24 годин після її подання. Отже, зі спливом цього часу ви можете звернутися до поліції і подати заяву про видачу витягу з ЄРДР, шаблон якої розроблений ГС ДТКР (шаблон в кінці алгоритму). Як тільки Ваша заява буде внесена до ЄРДР, слідчий має проводити слідчі дії, визначені Кримінальним процесуальним кодексом України (КПК України).

Пам’ятайте! В разі, якщо слідчий відмовляється приймати заяву про вчинення злочину або не вносить її до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно до ст.303 КПК України ви маєте право оскаржити бездіяльність слідчого у суді, а також подати скаргу в прокуратуру, протягом 10 днів з моменту вчинення його дій чи бездіяльності.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі обрізали 200 дерев та про те, що у Кривому Розі на автовокзалі зрубали дерева.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору