Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Національну гвардію України очолив випускник Криворізького ліцею

8 липня президент Володимир Зеленський призначив бойового офіцера Олександра Півненка командувачем Нацгвардії. Він випускник Криворізького ліцею з посиленою фізичною підготовкою. Має звання Героя України та ордена “За мужність” другого та третього ступеня.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Вікіпедію, Олександру Півненко 37 років. Він закінчив Криворізький ліцей з посиленою фізичною підготовкою, Військовий інститут танкових військ НТУ «ХПІ» і Національний університет оборони України.

Олександр Півненко багато років захоплюється спортом. У курсантські роки став рекордсменом Харківського інституту танкових військ, виконавши за 55 хвилин 301 підйом-переворот. Часто виступав на змаганнях з легкої атлетики у дисципліні «смуга перешкод».

Займається півмарафонами та марафонами, бойовим мистецтвом, стрибками з парашутом і міським альпінізмом. Завоював право носити берет з відзнакою.

Служив в Окремому загоні спеціального призначення «Омега» Національної гвардії України в Києві.

Станом на 2011 рік був офіцером загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом 1-шої бригади оперативного призначення.

Брав активну участь в антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на Сході України; від 24 лютого 2022 — у відсічі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Виявив мужність і професіоналізм під час оборони Харкова, звільнення його передмість (зокрема селища Кутузівка, сіл Мала Рогань і Циркуни Харківського району) та утримання позицій поблизу м. Торецьк Бахмутського району Донецької області. У ході боїв воїни його бригади знищили значну кількість живої сили та військової техніки противника, зокрема чотири танки на об’їзній дорозі під Харковом в перший день повномасштабної агресії та літак Су-25, пілота якого затримали; ліквідували вісім БМП, дві установки ЗУ-23-2, 22 одиниці автомобільної техніки та реактивну систему залпового вогню. Багато разів допомагав з евакуацією мирного населення.

Станом на 3 лютого 2023 року — командир 3-ї бригади оперативного призначення.

Має звання “Герой України” з врученням ордену “Золота зірка”. Нагороджений орденами “За мужність” другого та третього ступенів.

8 липня 2023 року, наказом Президента України, був призначений командувачем Національної гвардії України.

Як сказав Голова Держави: “Серед нас зараз є Герой України Олександр Півненко, потужний воїн Нацгвардії, бойовий офіцер, відзначився в боях проти російських окупантів, зокрема, в боях за Бахмут. Я призначив Героя України Олександра Півненка Командувачем Національної гвардії України”.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі песика нагородили медаллю та про те, що Зеленський нагородив Криворізьку бригаду тероборони бойовим прапором.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору