Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Купальська ніч: як треба святкувати, аби весь рік мати здоров’я та вдачу

7 липня в Україні здавна святкували Івана Купала. Присвячене це свято літньому сонцестоянню та має язичницьке коріння. Воно збігається з християнським святом Різдвом Івана Предтечі, тому багато хто вважає, що назва походить від імені Хрестителя. Зараз більшість уже й не пам’ятає традицій цього дня, окрім стрибків через багаття. 

Інформатор розповість про давні обряди та ворожіння на Івана Купала.

Як з’ясувалося, Івана Купала — не єдина назва свята. В різних областях України його називали по-різному: Сонцекрес, Купайло. За часів Київської Русі також була дуже популярною назва Крес.

Головними персонажами Івана Купала, за слов’янськими традиціями, були покровитель кохання і продовження роду Купало та богиня, яка символізує зиму та приносить холод і недуги, Мара (Марена).

На ранок Марену топили у водоймищі, як символ перемоги добра над злом.

Вважалося, що в Купальску ніч не можна спати. Люди вірили, що на Івана Купала активізуються русалки, відьми, духи та інші таємничі істоти і намагалися з ними не зустрічатися.

За старою традицією, в ніч на Івана Купала усі дівчата мали бути одягнені лише у довгу сорочку та вінок. Більше нічого носити не слід, навіть білизни. Навіть хрестик треба було зняти, оскільки церква не схвалює ворожіння та інші подібні ритуали. Волосся потрібно було обов’язково розпустити, зняти всі шпильки, стрічки і так далі. Також слід було розв’язати всі вузли на одязі. Це робилося для того, щоб не привернути до себе злі чари та невдачу.

Величезне багаття — один із найважливіших атрибутів свята. Для нього збирали хмиз і різноманітний непотріб, зокрема поламані або старі знаряддя праці. Вважалося, що це вбереже від злих духів, відьом.

Купальське вогнище завжди розпалював найстаріший член громади і лише “живим полум’ям”, здобутим за допомогою тертя. Робили це обов’язково після заходу сонця і слідкували, що вогонь не згасав до світанку.

Вірили, що залишки багаття на Івана Купала мають магічну силу: могли покращити урожай та захистити від недуг. Тому попіл і вугілля закопували в полі, приносили додому і в печі розводили нове багаття.

Молодь на Івана Купала стрибає через вогнище. Закохані, взявшись за руки, парами перестрибують через полум’я. За повір’ям, якщо під час стрибка їхні руки не розімкнуться, в майбутньому на них чекає міцний шлюб. Тому брати собі за пару треба було не першого зустрічного, а обов’язково судженого

Всі знають, що на Купала заведено пускати вінки на воду. Але не всі знають, як правильно це робити. Якщо дівчина закохана, їй потрібно сплести вінок із квітів та трав. Всі рослини слід збирати своїми руками рано вранці. Серед них обов’язково має бути барвінок, а також лісові та польові квіти – материнка, чебрець, волошки, маки, колоски, м’ята, любисток. Обов’язково брали полин, як захист від злих духів.

Якщо ж у дівчини поки що немає нікого на прикметі, потрібно було прикрасити вінок стрічкою.

Раніше люди вірили, що русалки побачать такий вінок, заберуть собі, а натомість допоможуть знайти нареченого. Також купальські вінки прикрашають свічками, щоби доля побачила світло і звернула увагу на дівчину.

Далі вінок слід опустити на воду і трохи підштовхнути. Робити це потрібно на заході сонця, коли сонце майже сіло. Якщо вінок пішов на дно відразу – обранець розлюбив, якщо пристав до берега – весілля не буде ще мінімум рік, вінок поплив до іншого берега – суджений буде іноземцем, вінок плаває зі сторони в сторону – в особистому житті буде безліч невдач і розлучень, ну а якщо вінок рівно пливе за течією – настав час готуватися до весілля.

Ще на Івана Купали збирали цілющі трави. Люди вірили, що трави вирощували мавки, адже тільки вони знали їх таємні властивості. Тому в день Івана Купала вважалося, що такі трави стають ще сильнішими.

Цікавим повір’ям у слов’ян було те, що один раз на рік, в ніч проти Івана Купала, квітне папороть. Міфічна квітка начебто могла наділити того, хто її зірвав, вмінням бачити приховані скарби, розуміти мову тварин, ставати невидимим. Тому хлопці часто вирушали на пошуки квітки папороті.

Раніше Інформатор писав про те, як в Україні святкують Колодій та про те, про традиції святкування в Україні Різдва.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору