Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли в Україні цього року літне сонцестояння та що треба робити, щоби здійснилося бажання

Літнє сонцестояння – це доба,під час якої день найдовший, а ніч найкоротша. У залежності від року, воно відбувється 20 чи 21 червня. У 2021 році найдовшим буде день 21 червня.

Як повідомляє Інформатор, 21 червня 2023 року сонце зійде о 03:46 ранку та зайде о 20:13 вечора. Тобто найдовший день триватиме 16 годин 27 хвилин.

Слов’яни та навіть сучасні езотерики вважали, цю дату містичною. Вони вірять, що бажання яке загадаєш під час літнього сонцестояння обов’язково збудеться.

Для цього потрібно встати на сході сонця, коли ще видно зірки, привітати новий день, спокійно випити чаю із медом та коли з`являться перші проміні сонця подумати про найбажаніше. Адже в цей час енергетика перебуває на найвищому рівні. Крім того, такий обряд обіцяв дати здоров`я на весь рік.

Щоб привернути прихильність Сонця, варто надягти одяг теплих яскравих кольорів – помаранчевого, червоного, жовтого. золотавого. На крайній випадок підійдуть блискучі деталі чи прикраси.

Цього дня було заведено відмовлятися від їжі тваринного походження та ні у якому разі не сваритися й не ображати один одного, адже це період позитивної енергетики.

Нашими слов’янськими предками – язичниками у літнє сонцестояння вшановувався бог Купало, який опікувався красою, молодістю, коханням та шлюбом. Природні стихії — вогонь і вода були головними атрибутами свята. Молоді хлопці й дівчата перестрибували через багаття, пускали вінки за водою, співали пісень та влаштовували обрядові хороводи. Трави й росу, зібрані на світанку, застосовували як надійні ліки,  а ще це був час магії, коли можна зустрітися з лісовиком, мавкою, русалкою та іншою нечистою силою.

А щоб засватати кохану дівчину, хлопець намагався облити її в цей день чистою водою. Таке невинне “чаклунство” гарантувало швидке весілля.

Раніше Інформатор писав про те, які існували традиції святкування в Україні Колодія та про традиції святкування в Україні Різдва.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору