Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що має бути в аптечці мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС: на якій відстані знаходиться Кривий Ріг

У зв’язку з реальною загрозою підриву росіянами Запорізької АЕС та витоку радіації, постає питання захисту здоров’я свого та своїх близьких. Що повинно бути із собою в аптечці людей, які з тих, чи інших причин опинилися в особливо небезпечній 50-кілометровій зоні? 

Про це розповість Інформатор з посиланням на МОЗ України.

По-перше, відстань від Запорізької АЕС до Кривого Рогу по прямій складає десь 90 км. Тому мешканцям Кривого Рогу не слід бігти до аптеки та скуповувати потрібні медикаменти. А ось тим, хто з тих, чи інших причин може опинитися в околицях Нікополя чи інших районах 50-кілометрової зони, такий специфічний набір ліків треба мати поруч і краще, щоб він не знадобився

Ось що повинно бути у протирадіаційній аптечці:

Подбайте, щоби у ваші аптечці були:

  • Калій йодид

Калій йодид використовується, щоби в разі аварії на ядерних об’єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу.

Приймати потрібну дозу калію йодиду потрібно тільки після офіційного оповіщення! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади та ДСНС через засоби масової інформації.

Оптимально прийняти препарат після оповіщення за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари, проте калій йодид залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після нього.

Не рекомендуємо використання препарату через 24 годин після надходження хмари.

  • Алюмінієво-антацидні сорбенти

Така група засобів зазвичай має активну речовину – гідроксид алюмінію – і використовуються для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму і, таким чином, зниження ризику для здоров’я внаслідок їх надходження.

  • Альгінати

Активна речовина – натрію альгінат. Він cтворює захисний бар’єр на поверхні рідкого вмісту шлунку. Цей бар’єр запобігає всотуванню небезпечних речовин організмом.

  • Маска

Засіб фізичного захисту для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин.

Набір невеличкий, займає небагато місця, не важкий, а тому його можна завжди носити із собою, якщо людина знаходиться на потенційно небезпечній території.

Населені пункти, які входять до 50-кілометрової зони

Населені пункти, які входять до 50-кілометрової зони

Раніше Інформатор писав про те, мешканців яких областей України евакуюють у разі вибуху на Запорізькій АЕС та про те, що план росіян щодо теракту на ЗАЕС вже розроблений та затверджений.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору