Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 червня – Федотів день: чого не можна робити, народні прикмети, іменини

20 червня відзначають Всесвітній день біженців, Всесвітній день Wi-Fi. Православна церква вшановує пам’ять священномученика Феодота Анкірського. У народі свято відоме під назвами Федот Урожайник, Федот Гнойовик.

Традиції та заборони дня, – розповість Інформатор.

Всесвітній день біженців

20 червня кожного року відзначається важлива подія – Всесвітній день біженців. Таку дату започаткувала Організація Об’єднаних Націй 4 грудня 2000 року. Подію поєднали з Міжнародним днем африканських біженців, який святкувався в цей же день ще з 1969 року.

День біженців з України

Ще в 2014 році в Україні сотні тисяч людей змушені були покинуті свої домівки у зв’язку з російською окупацією Криму та деяких районів Донецької та Луганської областей. А в 2022 році, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, не менше 7 млн українців стали біженцями, отримавши притулок в багатьох європейських країнах – США, Канаді тощо.

Всесвітній день Wi-Fi

Щорічно 20 червня відзначаємо свято бездротових технологій – Всесвітній день Wi-Fi. Подію започаткував бездротовий широкосмуговий Альянс.

Розвиток технології передачі інформації радіоканалом (Wi-Fi) розпочався у 1990-х роках. Перші пристрої випустили у 2000 році. Бездротовий інтернет-зв’язок набрав популярності, тому що це зручно (немає потреби у кабелях), дозволяє користуватись кільком людям одночасно, надає доступ до мережі в будь-якій країні та в місцях відсутності стільникового зв’язку, на відміну від мобільного інтернету.

Федот Урожайник

Цей святий допомагав перелюбникам і блудникам покаятися в своїх гріхах і прийти до істинної віри. Вважається, що в Федотів день такі люди можуть отримати прощення від святого, якщо щиро попросять вибачення. Тому 20 червня блудники каялися у своїх гріхах.

Наші предки присвячували народне свято 20 червня роботі в полі. Сіяли жито і пшеницю, одночасно молячись святому Федоту про гарний урожай. Якщо в день Федота пішов дощ, то це було поганою прикметою для врожаю. Але доброю прикметою вважалося, якщо дощило в наступні дні.

За давніми прикметами, земля 20 червня дуже добре приймає будь-які добрива та підживлення. Якщо внести гній на ділянці в це свято, то величезний урожай вам забезпечений.

За давніми прикметами, русалки і водяні бояться святого Феодота і ховаються від нього глибше на дні. Тому сьогоднішнє народне свято вважається вдалим для лову риби, плавання і купання, а також прання одягу в джерельній воді.

Народжені 20 червня люди за характером дуже нетерплячі та непосидючі. У них слабка сила волі. Натомість оптимізму та дружності їм не позичати. Ці люди хороші у творчості та спорті, а також дуже люблять тварин.

Що не можна робити 

У свято 20 червня не можна обрізати волосся, інакше позбудетеся свого здоров’я. Також в це свято не можна стригти дітей. Ще одна давня прикмета свідчить, що жінкам сьогодні не можна ходити з розпущеним волоссям, щоб в майбутньому не втратити своїх кіс.

Також жінкам сьогодні не можна сперечатися зі свекрухою навіть через дрібниці, інакше відносини з мамою чоловіка зіпсуються надовго.

Не можна ділитися планами і мріями, інакше нічого не збудеться.

Рибалкам першу спійману рибу потрібно відпустити, щоб був хороший урожай.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дощ на Федота віщує поганий урожай зерна і худобу домашньої худоби.
  • Павуки активно плетуть павутину – до спекотної і ясної погоди.
  • Якщо з’явилося багато метеликів і бабок, то на пасіках вродить багато бджіл.
  • Грім 20 червня гримить – до затяжної негоди. Але якщо після грози з’явилася веселка, то скоро погода покращиться.
  • Якщо птахи в ясний день шукають укриття, то скоро погода зіпсується.
  • Дим від багаття стелиться над землею – до вітряної і мокрій погоді.
  • Якщо посеред дня закрилися польові квітки і водяні лілії, то скоро варто очікувати дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Богдан, Борис, Валентин, Василь, Володимир, Григорій, Максим, Микола, Павло, Петро, Тарас, Ганна, Марія.

Раніше ми писали про гороскоп на сьогодні. Писали, якою буде погода 20 червня .

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору