Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

До супу або борщу: готуємо булочки-равлики з фетою та шпинатом

Пухкі булочки у формі равликів готуються на дріжджовому тісті. Потрібно буде трохи часу, щоб тісто вибродило в холоді, тож ви можете замісити його ввечері, а спекти вранці. Чудові шпинатні булочки потішать вас за сніданком.

Такі булочки можна їсти замість хліба із супом або борщем, – пише Інформатор.

Інгредієнти:

Основні

  • Молоко – 1/2 склянки
  • Вода – 1/2 склянки
  • Дріжджі сухі – 2.5 ч. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 4 ст. л.
  • Яйце куряче, жовток – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 2.5 склянки
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки

  • Масло вершкове – 6 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1/2 шт.
  • Шпинат – 280 г
  • Фета – 1/3 склянки
  • Лимон, цедра – 1 ч. л.
  • Мускатний горіх мелений – 1/4 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Топінг

  • Масло вершкове – 4 ст. л.
  • Кріп -2 ст. л.
  • Лимон, цедра – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Молоко й воду змішайте в каструлі, злегка підігрійте, щоб вони стали ледь теплі. Зніміть каструлю з вогню та додайте дріжджі. Додайте дрібку цукру та залиште, не перемішуючи, до утворення піни, на 5-10 хвилин.

Тим часом збийте разом масло та яєчний жовток.

Змішайте просіяне борошно, сіль і цукор, що залишився, у великій мисці. Зробіть поглиблення в центрі й додайте дріжджову суміш та суміш яйця з маслом. Перемішайте до однорідності. Перекладіть тісто на посипану борошном робочу поверхню і місіть, поки воно не стане м’яким і еластичним, близько 10 хвилин. Сформуйте з тіста кулю.

Змастіть внутрішню частину великої миски вершковим маслом. Покладіть у миску тісто, накрийте плівкою чи рушником та дайте тісту піднятися в теплому місці, доки воно не збільшиться вдвічі. На це піде від 1 до 1,5 години.

Вийміть тісто з миски й швидко вимісіть, щоб вийшло зайве повітря. Сформуйте з нього кулю і поверніть у миску. Злегка змастіть маслом великий шматок поліетиленової плівки й покладіть її прямо на тісто. Так воно не підсихатиме. Всю миску теж щільно накрийте плівкою й поставте в холодильник на 4 години або на ніч, щоб тісто підійшло.

Для начинки розтопіть вершкове масло у сковороді на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю й готуйте до м’якості близько 3 хвилин. Додайте подрібнений шпинат і готуйте, доки майже вся рідина не випарується, 5-7 хвилин. Зніміть сковороду з вогню і додайте фету, лимонну цедру, мускатний горіх, ½ чайної ложки солі, дрібку перцю. Перекладіть начинку в миску і повністю охолодіть. Начинка трохи затвердіє, але якщо вона буде теплою, важко буде сформувати булочки.

Трохи олії змішайте з 2 столовими ложками розм’якшеного вершкового масла. Змастіть сумішшю форму для випічки.

Перекладіть тісто на посипану борошном робочу поверхню і розкачайте в прямокутник довшою стороною до себе. Розподіліть начинку по тісту, залишивши близько 2-3 см на протилежному боці.

Згорніть тісто в рулет, починаючи з ближчої до вас сторони. Смужку без начинки злегка змастіть водою, щоб краще приклеїлася, та «запечатайте» рулет.

Розріжте рулет на 12 булочок однакового розміру. Помістіть булочки зрізом донизу у підготовлену форму на відстані 2-3 см одна від одної. Накрийте рушником чи плівкою і поставте в тепле місце, поки булочки не збільшаться вдвічі.

Для топінгу змішайте масло, подрібнений кріп, лимонну цедру та дрібку солі й перцю в невеликій мисці; відкладіть.

Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте булочки, поки вони стануть золотисто-коричневими, від 25 до 30 хвилин.

Пензликом розподіліть топінг по булочках і поверніть їх у духовку ще на 5 хвилин. Дайте охолонути у формі протягом 10 хвилин перед подачею на стіл.

Раніше ми розповідали, як приготувати капустяний рулет. Писали, як приготувати домашні ковбаски, запечені з болгарським перцем та курку по-філіппінськи.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу та України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору