Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Традиції Петрівського посту: що не можна робити та як харчуватися

Петрівський (Петропавлівський, Апостольский) пост починається на другий після Трійці понеділок й закінчується напередодні дня пам’яті апостолів Петра та Павла 12 липня. Його тривалість залежить від того, коли саме віряни святкують Великдень та Трійцю. В 2023 році початок Петрівки (так називають цей пост у народі) припадає на 12 червня.

Як повідомляє Інформатор, обмеження у їжі в цей період не дуже суворі. Оскільки батько Петра був рибалкою, та й сам він до зустрічі з Іісусом займався рибальством, на Петрівку рибу можна їсти в усі дні тижня крім середи та п’ятниці. Заборонені м’ясо, молоко та молочні продукти, яйця.

Приблизне меню на цей період таке:

У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).

Вівторок, четвер і субота — найлегші дні посту. Дозволена будь-яка пісна їжа з рослинною олією, а також риба.

Строгий піст (сухоїдіння) в середу і п’ятницю. Деякі віряни в ці дні посту харчуються тільки водою і хлібом.

На свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня) в меню допускається деяке послаблення, зокрема дозволяється риба.

У неділю також можна вживати будь-яку пісну їжу, додається ще один продукт — вино.

Цей піст припадає на період літнього сінокосу, запашного різнотрав’я і квітів, тому в народі багато уваги приділяли землі та її щедрим дарам. У цей період вважається добрим підгодовувати та поливати землю для кращої родючості й заготовляти лікарські квіти і трави. На період посту також припадали красиві народні святкування та обряди: проводи русалок, похорон бога весняного сонця Ярили, свято Івана Купала, сінокіс та зажинки першого снопа, день святих Петра і Павла.

Перший день Петрівки вважався початком косовиці сіна. Звідси прислів’я: «Хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить».

Дівчата пускали на воду клечальні вінки — із квітів, які стояли в хаті на Зелені свята. Оскільки на Петрівку припадали найдовші дні та найкоротші ночі, вони білили полотно й прядиво, а молодиці поралися біля конопель. Тому в петрівських піснях найчастіше оспівуються ці види праці: «Ой мала нічка-петрівочка, не виспалася Наталочка: по горі ходила, тонку біль білила…».

У Петрів піст не можна:

  • брати кредити та позичати гроші;
  • вінчатися і грати весілля;
  • працювати після заходу сонця;
  • стригти волосся.

Під час посту потрібно молитися, просити вибачення у всіх, перед ким людина завинила.

Раніше Інформатор писав про те, як треба харчуватися та від чого відмовитися у Великий пост та про те, коли святкуватимуть перехідні церковні свята в Україні у 2023 році.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору