Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 травня: які свята відзначають в Україні та у світі, народні прикмети та традиції

30 травня відзначають День степу в Україні, Всесвітній день боротьби проти астми і алергії та День жіночої емансипації. У церковному календарі вшановує пам’ять преподобної Євдокії Дмитрівни, а також апостола від 70-ти святого Адрона. У народі відоме під назвами Євдокія Свистунка, Андрон з дощем.

Які існують заборони та прикмети погоди цього дня, – розкаже Інформатор.

День степу в Україні

30 травня щорічно святкується День степу в Україні. Ініціаторами свята були учасники міжрегіонального наукового семінару «Охорона степових ландшафтів Донецької та Луганської областей», який відбувся 1 березня 2017 року в Оргуському інформаційному центрі. Також створенню свята сприяло святкування у тому ж році 90-річчя створення заповідника «Кам’яні могили», який є традиційним символом охорони степів в Україні. Учасники семінару проголосували за щорічне проведення у національних природних парках наукових конференцій з охорони степових ландшафтів.

Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

30 травня щорічно святкують Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Заснувала пам’ятний день Всесвітня організація здоров’я. Основною метою заходу є привернення уваги громадськості до цих важливих проблем та підвищення свідомості людей про симптоми, протікання, наслідки астми та алергії. Активісти проводять агітацію щодо регулярної діагностики. Учасники руху привертають увагу до проблем догляду за пацієнтами. Різноманітними громадськими організаціями в цей день організовуються благодійні збори коштів для допомоги хворим на бронхіальну астму та алергію.

День жіночої емансипації

30 травня святкується як День жіночої емансипації, або День емансипе. Існує дві версії походження цього свята. Згідно з однією, відмічати цю дату запропонували на знак пам’яті загибелі 30 травня 1431 року легендарної Жанни д’Арк – французької дівчини, яка рятувала країну від англійського панування у кінці Столітньої війни. По другій версії, день присвятили подіям, які відбулись у Німеччині у цю дату 1932 року. Цього дня там було проголосовано «Закон про юридичне положення жінок-чиновників».

Емансипація – це отримання жінками рівноправності з чоловіками в громадському, трудовому та сімейному житті. Вона передбачає отримання жінкою права на освіту, права обирати та бути обраною до владних органів, на можливість займати будь-яку посаду та отримувати рівну з чоловіками зарплатню.

Євдокія Свистунка

Наші предки на день Євдокії підгортали висаджену в травні картоплю. Підгортання наповнює грунт киснем і зміцнює кореневу систему. Також день Євдокії вважається вдалим для висадки у відкритий грунт розсади овочів.

Наші предки вважали дату 30 травня небезпечною для походу в ліс і на природу, оскільки в цей період у змій з’являється потомство і вони стають особливо агресивними. В цілому в кінці травня намагалися не дражнити тварин, в тому числі і домашніх.

Народжені 30 травня люди – чуйні, добрі і поступливі. У них настільки м’який характер, що їм буває незручно відмовити близьким або зробити зауваження за неналежну поведінку. Вони схильні ідеалізувати людей, через що їм потім дуже боляче розчаровуватися. У таких людей гарне почуття гумору.

Що не можна робити

30 травня не варто ходити в походи на природу, в ліс і поля, оскільки можете зустріти агресивних тварин. Також не рекомендується гуляти біля річок, оскільки на них через часті паводків на березі можуть утворитися небезпечні трясовини.

Не варто приймати важливі доленосні рішення 30 травня.

Під час роботи на городі і в саду не можна матюкатися, лаятися, кричати і плакати, інакше урожай не вродить.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Жаби голосно квакають – до дощової погоди.
  • Хмари дуже швидко пливуть – до вітряної і сонячній погоді.
  • Якщо вночі прохолодно, але вдень різко потепліло, то погода влітку буде мінливою.
  • Якщо день Євдокії випав на фазу зростаючого місяця, то літо буде дощовим.
  • Гроза 30 травня віщує хороший урожай меду на пасіках.
  • Дрібний дощ 30 травня обіцяє хороший урожай зерна в цьому році.
  • Бджоли далеко від вулика літають – до гарної погоди в найближчі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Адріан, Афанасій, Євдокія, Степан.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 30 травня та що у Кривому Розі працюватимуть два безпечні дитячі простори.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору