Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Блюдо сезону: готуємо зелений борщ з кропиви

Про корисні властивості кропиви чули, напевно, всі. Ця дивовижна рослина багата на аскорбінову кислоту, містить вітаміни A і B. Регулярне вживання благотворно впливає на роботу кишківника, покращує шкіру і зміцнює імунітет. 

Інформатор пропонує скористуватися сезоном молодої кропиви та приготувати з неї смачнючий зелений борщ. Треба тільки пам’ятати, що збирають цю траву, одягнувши рукавички, аби не отримати неприємних опіків.

Зелений борщ з кропиви

Продукти

  • яловичина або інше м’ясо (400 г)
  • квасоля (70 г)
  • картопля (5 шт.)
  • морква (1 шт.)
  • цибуля (1 шт.)
  • яйця (3 шт.)
  • кропива (300 г)
  • кріп (за смаком)
  • петрушка (за смаком)
  • сіль (за смаком)
  • рослинна олія (2 ст. л.)
  • лимонна кислота (за смаком).

Приготування

Для приготування смачного зеленого борщу необхідно зварити бульйон. Для цього беремо м’ясо, промиваємо його під проточною водою, нарізаємо, викладаємо у велику каструлю. Заливаємо відфільтрованою водою та доводимо до кипіння. Потім за допомогою шумівки знімаємо піну.

Промиваємо квасолю та додаємо до м’яса – варимо близько 1 години.

Миємо під проточною водою овочі. Картоплю нарізаємо середнім кубиком, цибулю подрібнюємо ножем, а моркву тремо на терці. Додаємо картоплю в бульйон і варимо приблизно пів години.

У сковороду наливаємо рослинну олію і обсмажуємо цибулю до напівпрозорості, потім додаємо моркву. Обсмажуємо та висипаємо засмажку в бульйон. Додаємо спеції та варимо приблизно 10 хвилин.

В окремій каструлі круто відварюємо курячі яйця, охолоджуємо їх у воді,  потім чистимо їх та нарізаємо.

Кропиву, кріп і петрушку промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Потім подрібнюємо ножем та відправляємо в каструлю з іншими інгредієнтами (не забуваємо під час робити з кропивою одягнути рукавички). Доводимо до кипіння й одразу ж знімаємо з вогню. Додаємо сіль та лимонну кислоту.

Подаємо апетитний зелений борщ, додавши в порційні тарілки нарізане яйце та сметану.

Раніше Інформатор писав про те, як приготувати улюблений борщ Лесі Українки та борщ з вишнями.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору