Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В подорож з чотирилапим: які документи потрібні

С початком повномасштабного вторгнення багато людей вимушені переїжджати у більш безпечні місця в Україні чи за кордоном. Але дехто залишається вдома тільки з однієї причини. Вони не можуть залишити своїх домашніх улюбленців. Але цю проблему можна розв’язати. Подорожувати з ними Укрзалізницею дозволяється. Треба лише купити квіток та оформити необхідні документи

Інформатор з посиланням на Укрзалізницю, розповість, які саме.

По-перше, вартість квитка на домашнього улюбленця – така сама, як і вартість квитка на багаж. Документ зручно купувати в застосунку разом з придбанням квитків для себе. Якщо ви раптом забули придбати одразу – не хвилюйтесь, із черговим оновленням застосунку є можливість докупити цей перевізний документ до вже придбаного квитка, не звертаючись для цього в касу.

Як правильно подорожувати разом з домашніми улюбленцями

По території України:

  • візьміть із собою ветеринарний документ;
  • купіть квиток на улюбленця, тварину до 45 см в холці розмістіть в контейнері-переносці на руках або на місці для ручної поклажі;
  • великих собак (вище 45 см в холці) можна перевозити тільки за умови викупу всіх місць в купе, в наморднику та з повідком (додатково треба купити також квиток на улюбленця). Це необхідно заради комфортної подорожі всіх пасажирів на борту

Для виїзду за кордон (Польща, Чехія, Словаччина, Молдова) обовʼязкова наявність ветеринарного паспорту міжнародного зразка.

Крім того, треба мати дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоровʼя тварини, який видає ветеринар Держпродспоживслужби на держкордоні.

Дрібних тварин можна перевозити у всіх поїздах без викупу місць;

Великі собаки перевозяться у наморднику на жорсткому повідку за умови викупу всіх місць в купе.

Для виїзду в Угорщину, Австрію чи Румунію обовʼязкова наявність ветеринарного паспорту міжнародного зразка.

А ще треба мати дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоровʼя тварини, який видає ветеринар Держпродспоживслужби на держкордоні.

Дрібні кімнатні тварини можуть подорожувати з власниками в контейнері-переносці  Для них треба купувати тварині окремий квиток.

Великих тварин або тварин без контейнера-переноски можна перевозити тільки в наморднику та на жорсткому повідку за умови викупу всіх місць в купе. Купувати тварині окремий квиток при цьому все одно потрібно.

Крім цього, в залежності від країни для вʼїзду з України з твариною ще можуть вимагатись наявність мікрочипу в тварини, діючу вакцинацію від сказу, актуальний результат серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу, документ, що тварина не представляє племінної цінності, сертифікат відповідності контейнера для тварини стандартам IATA, свідоцтво ВЕТ-1 та інші документи. Їх перелік можна подивитись за посиланням https://dpss.gov.ua/…/vimogi-do-nekomercijnogo…

Рекомендуємо пасажирам при плануванні поїздок з тваринами за кордон звернутись напряму до Держпродспоживслужби за уточненнями та повним переліком актуальних документів, необхідних для вʼїзду з України в бажану країну та повернення додому.

Раніше Інформатор писав про те, що “Укрзалізниця” планує протестувати “жіночі” купе та про те, що “Укрзалізниця” запускає нові приміські рейси з Кривого Рогу.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору