Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Правда про попкорн та чому його заведено їсти у кінотеатрах

Важко знайти людину, якій би не подобався попкорн. Правда в Україні його називали просто баранці. Їх вихідними днями покупали на базарах у бабусь батьки для дітей за копійки. А зараз цей продукт є обов’язковим атрибутом перегляду цікавого фільму у кінотеатрі чи навіть вдома с друзями. Дехто вважає його шкідливим. 

Так це чи ні, та чому кіно асоціюється саме з повітряною кукурудзою та колою розповість Інформатор.

Почнемо з головного, зі здоров’я. Як виявляється, шкідлива не сама кукурудза, а солодкі та солоні добавки до неї: всілякі підсолоджувачі, ароматизатори “ідентичні натуральним” та таке інше. Як що готувати попкорн бабусиними методами у каструлі на плиті чи навіть у мікрохвильовці, він стане кориснішим за саму сиру кукурудзу. Адже через висушування у ньому стає навіть більше, ніж у фруктах, рослинних антиоксидантів поліфенолів.

Що ж до попкорну та кіно, то історія тут досить цікава. За даними американського історика їжі Ендрю Сміта на початку минулого століття кінотеатри були досить респектабельними закладами на кшталт звичайних театрів з килимами, оксамитовими завісами та піаністом-тапером. Їсти у глядацькій залі не дозволялося, аби не зіпсувати килими та й взагалі вважалося поганим тоном.

Але гримнула Велика Депресія, глядачів стало менше. Багато сінематографів збанкротували. Інші знайшли вихід. У залах зняли непотрібну розкіш у вигляді килимів та завіс й стали продавати перед сеансами вже звичні для нас попкорн зі солодкими газованими напоями. При цьому доходи від торговлі ними складали 60 до 70% від усієї виторгу закладу. Тобто, попкорн виявився важливішим за самі квитки.

До речі, солоною чи солодкою кукурудзу зробили задля того, щоби відвідувачам більше хотілося пити, а тому та підвищувати продаж напоїв.

Раніше Інформатор писав про те, що мешканців Дніпропетровської області попередили про потрапляння у торгову мережу небезпечного фрукта та про те, що в Україну завезли сироп до кави, який може викликати рак.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору