Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українська страва, про яку всі забули: готуємо Коцюрбу

Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються у макітрі і все це разом подається у тій же посудині.

Інший варіант страви – не товкти картоплю і подавати її грубими шматочками, – розповідає Інформатор.

Інгредієнти:

  • Кисле молоко або кефір – 500 мл
  • Борошно скільки візьме
  • Сіль – гарна дрібка
  • Сода – гарна дрібка
  • Картопля середнього розміру – 5 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Молода морква (за бажанням) – 1–2 шт.
  • Підчеревина свиняча м’ясна – гарний шмат
  • Часник – 1 голівка
  • Сіль – до смаку
  • Перець чорний мелений – до смаку
  • Перець червоний – 1 стручок
  • Лавровий лист – до смаку
  • Зелень – до смаку

Спосіб приготування старовинної української страви:

В першу чергу замісимо тісто для галушок. Беремо борошно, кисляк, сіль та соду. Ми не використовуємо точні ваги, у нас є найдавніші поняття – дрібка, жменя, пригорща, ложка. В миску вливаємо кисляк, додаємо гарнесеньку дрібку солі, соди та перемішуємо. Тепер додаємо пригорщами борошно. Тісто не повинно бути дуже “забите”, тому що буде не смачно. Викладаємо тісто на присипаний борошном стіл і добре вимішуємо. Накриваємо тісто рушником і залишаємо, щоб відпочило.

Почищені картоплини розрізаємо на 4 частини, викладаємо у каструлю, заливаємо водою, солимо і відварюємо майже до готовності, воду зливаємо, каструлю накриваємо кришкою.

Цибулю нарізаємо півкільцями або скибками. Часник не чистимо, просто зубки роздавлюємо ножем або головку часнику розрізаємо на 2 частини. Моркву нарізаємо великими шматками, бажано однакового розміру. Підчеревину нарізаємо скибками, викладаємо у розігріту сковороду та смажимо до напівготовності (ніжно золотавого кольору), солимо, перчимо, додаємо стручок червоного перцю та лавровий лист. Потім викладаємо часник та цибулю. Через деякий час червний перець виймаємо зі сковороди. Усе перемішуємо та готуємо до готовності (до золотавого кольору цибулі).

Тим часом для галушок воду з додаванням солі довести до кипіння. Тісто розділяємо на 2 частини. Кожну частину тіста розкачуємо у джгутики, потім відщипуємо по шматочку і скатуємо невеликі колобки. Також галушки можна нарізати й ножем. Галушки відварити у киплячій воді до готовності.

Підчеревину з овочами розігріваємо, додаємо картоплю, перемішуємо.

Галушки виймаємо з води, перекладаємо в іншу сковороду з олією і смажимо, періодично помішуючи, до золотавого кольору.

Молоду моркву трохи обсмажуємо у сковороді на олії. Це буде наше новаторство у класичну українську страву коцюрбу.

Тепер галушки перекладаємо у сковороду з підчеревиною та іншими інгредієнтами, прикрашаємо зеленню і морквою. Смачного!

Раніше ми розповідали, як приготувати  каперси з кульбаб та про те, як приготувати варення з пелюстків троянд та паляницю з полуницею.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору