Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Критично малий запас: на скільки в Україні вистачить власного палива

Повномасштабне вторгнення росії поставило перед енергетикою України нові виклики. Перебої з поставками можуть залишити країну без палива. Адже на даний час його запасів вистачить максимум на місяць. А це катастрофа. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на заступника міністра енергетики України Миколу Колісника, аби вистояти у критичних ситуаціях, в країні треба сформувати мінімальний запас нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання.

Як сказав Колісник: “Створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів – ще одна відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти не більш як 10-30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало. Враховуючи усю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива».

Я зв’язку з цим до Верховної ради поданий законопроєкт, що визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Що вирішать депутат – покаже час.

Раніше Інформатор писав про те, якими будуть ціни на продукти у 2023 році, та про те, що експерти розповіли, що буде з цінами на бензин в Україні.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Альона Свірідова

Нагору