Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українців попереджають про ще складнішу ситуацію зі світлом: експерт розповів, чого очікувати

Російські окупанти своїми ракетними атаками значно пошкодили енергетичну мережу України. Ситуація може ще більше ускладнитися, якщо будуть наступні удари. Українців просять мати вдома запас води та їжі. 

Про ц повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченко, у наявності необхідно мати резервні джерела живлення — генератор або акумуляторні батареї.

“Ситуація складна, пошкодження енергетичної мережі досить суттєві і це ускладнює проходження зимового сезону, не кажучи вже про ризики додаткових атак, які продовжують бути актуальними і можуть статися кожного дня. Зараз вся енергетична галузь сфокусована на якомога швидшому відновленні мереж, щоб дати змогу нашій генерації працювати на повну потужність і транспортувати цю електрику до споживачів. Це дозволить перейти від складного режиму, коли в нас є непередбачувані аварійні відключення на додачу до планових. Передбачити, куди окупанти атакуватимуть наступного разу – неможливо”, – сказав Харченко

Українцям треба бути готовими до аварійних відключень. Якщо будуть наступні атаки, то ситуація може стати на певний час ще більш складною.

Хочу закликати українців бути фізично і морально готовими. Треба підготуватися і мати вдома запас води та їжі на певний період. У наявності потрібно мати резервні джерела живлення — генератор (для будинку), акумуляторні батареї. Все це спрощує енергетикам процес ремонтів та роботи, коли ми вимушені відключати споживачів”, – акцентував Харченко.

Зараз стоїть задача над відновленням мережі та зробити її більш стійкою до нових атак з боку окупантів. Надалі хочуть побудувати додатковий захисний бар’єр.

“Побудувати генераторний, акумуляторний бар’єр, який не дасть виключитися критичним елементам інфраструктури у містах. Мова йде про насоси каналів і опаленні”, – наголосив Харченко.

Навіть в умовах того, що українці повністю перейдуть на генератори дефіциту дизпалива і бензину не буде. Експерти декілька разів прораховували.

“Вже кілька разів робили таку калькуляцію і наразі зрозуміло, що наразі ринок в Україні дизильного палива і бензину сам себе збалансував. Ми цими видами палива забезпечені”, – додав Харченко.

Раніше ми розповідали, що на території Київо-Печерської Лаври СБУ шукає ворожих диверсантів.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору