Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Паспорти-книжечки українців зміняться: які саме та чи потрібно їх буде міняти

Зараз в Україні одночасно існують два бланки паспортів: паспорти старого зразка в синій обкладинці та біометричні паспорти. Та вже найближчим часом паспорти-книжечки зміняться. В них зникне сторінка з інформацією російською мовою.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, він звернувся до депутатів Верховної ради з пропозицією відмовитися від паспортів старого зразка, де інформація про громадянина подається російською мовою.

“Ми просимо внести зміни про положення про паспорт громадянина України, яким передбачено, що паспорт складається державною мовою згідно з ч. 1 ст. 8 мовного закону. Ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми”, – сказав Кремінь.

При цьому, за словами Уповноваженого, зараз не йдеться про те, що біометричні та паспорти у формі книжечки, які є на руках у населення, будуть визнані недійсними. Річ у тому,  у країні є випадки, коли українці через релігійні переконання та за рішенням суду отримують паспорти-книжечки. Як відомо, в цьому документі на другій сторінці дані написані російською. Й коли такий документ буде видаватися, інформація у ньому буде лише українською мовою.

Кремінь відзначив, що це мало статися ще 2019 року, коли набув чинності закон про мову.

“Але про нові зразки паспортів не йдеться, про заборону і скасування теж”, – заявив він.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні змінилися умови отримання біометричного паспорта та про те, з якого віку можна отримати закордонний паспорт в Україні та скільки він коштує.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору