Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День прикордонника, Міжнародний день джазу: що відзначають 30 квітня в Україні та світі.

30 квітня 2023 року неділя. В Україні відзначається дуже важливе професійне свято. А крім того свята міжнародне та народне.

Про них розповість Інформатор.

30 квітня своє професійне свято відзначають прикордонники України. Прикордонник – один з перших, хто стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашого суспільства. Їх подвигам і самовідданості присвячено не мало публікацій. Про їх героїзм і кмітливість ходять справжні легенди. Після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого саме прикордонники першими зустріли окупантів на наших кордонах. Ці герої щодня охороняють наш спокій та дають відсіч агресору. 

30 квітня також відзначається Міжнародний день джазу. Це одне з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з’явилося десь в 1910-і роки, імовірно в Новому Орлеані. Оскільки джаз з’явився в середовищі безправних рабів, він і досі вважається музикою, що символізує свободу, рівні можливості та боротьбу проти несправедливості й пригнічення. Цей музичний напрямок заохочує художнє новаторство, імпровізацію, нові форми творчої діяльності, а також використання традиційних музичних форм при створенні нових жанрів.

Християни  30 квітня вшановують пам’ять  преподобного чудотворця Зосима. У народі його вважають покровителем бджолярів і пасічників. Святому Зосиму моляться про здоров’я бджіл, а пасіку окроплюють святою водою. Щоб захистити пасіку від чужих бджіл, в землю вбивають осиковий кілок.

Наші предки в цей день спостерігали, на які рослини першими сідають бджоли. Говорили, що саме ці рослини цього року дадуть багатий урожай. Також у день Зосима оббризкували водою з медом квітучі дерева, щоб бджоли злетілися на запах і краще запилювали сад.

В цей день категорично не можна проводити або відвідувати розважальні заходи, забиратися або працювати по дому.

Народні прикмети

  • Якщо вранці пішов дощ, то день буде ясним.
  • Багато сережок на вільсі – до хорошого врожаю вівса.
  • Бджоли літають великими зграями – меду буде мало, а якщо літають поодинці – хороший урожай меду буде.
  • Якщо біля вишні літають бджоли, то буде багато ягід.

Іменини святкують: Адріан, Акакій, Олександр, Іван, Михайло, Потап, Семен, Теодор, Федір, Фома, Ян.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 29 квітня та про гороскоп на 30 квітня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору