Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

29 квітня – Міжнародний день танцю: День янгола, народне свято та традиції, що не можна робити

29 квітня, відзначають Міжнародний день танцю, Всеукраїнський День футболу. У церковному календарі відзначають день пам’яті мучениць Агапії, Ірини та Хіонії.

Які народні традиції і прикмети існують 29 квітня, – розкаже Інформатор.

Міжнародний день танцю

Міжнародний день танцю – це особливе свято, що відзначається у різних кутках світу 29 квітня. У цей день з’явився на світ артист французького балету Жан-Жорж Новер. Саме його називають засновником балетного мистецтва. Запропоновано відмічати День танцю у 1982 році спеціальною комісією ЮНЕСКО.

У 1759 році Новером була написана його відома робота, в якій артист обґрунтовував значення балету-п’єси, що здійснюється за допомогою пантомімічних та танцювальних рухів. Над книжкою також працювали композитор, художник та майстер танців. Саме ця подія пов’язана з ідеєю виникненням свята.

Вважається, що День танцю об’єднує усі напрями хореографічного мистецтва в одне ціле, а різні народи можуть спілкуватися між собою за допомогою однієї мови – мови танців.

У визначену дату хореографи, артисти, творчі угрупування, пов’язані з танцювальним мистецтвом, святкують свій день. Приєднатися до них можуть і люди, що не належать до професійних танцюристів.

Танці – це важлива частина будь-якого народу та культури, вони є засобом спілкування, знаком дружби та примирення усіх країн.

Всеукраїнський День футболу

Здавалося б, футбол — звичайна гра, яка потребує всього пари воріт та одного м’яча. Але якраз завдяки цій простоті футбол є найбільш поширеним видом спорту на всій земній кулі, бо доступний не тільки професійним спортсменам, а й мільйонам любителів поганяти м’яча. Що ж до вболівальників, то їхня кількість у світі взагалі не піддається підрахунку. В любові до футболу не є виключенням і українці, адже наш футбол має досить цікаву історію, а за українську збірну завжди вболіває вся нація, незалежно від статі, віку та переконань. Тому Всеукраїнський день футболу, який відзначається 29 квітня — свято не тільки футболістів, а й усіх шанувальників вітчизняного футболу.

День пам’яті мучениць Агапії, Ірини та Хіонії

день пам’яті мучениць Агапії, Ірини та Хіонії. Вони були сестрами і жили в III-IV століттях недалеко від міста Аквілеї (Італія). Рано залишившись сиротами, дівчата вели благочестиве життя і всім відмовляли шанувальникам. Про цю неприступність почув навіть сам імператор. Подивився він на сестер і згодився повезти їх до Македонії, щоб вони там могли вибрати собі женихів.

Дівчата не забажали відмовлятися від своєї віри і виходити заміж. Вирішив був взяти місцевий правитель красунь силою, але враз невідома сила позбавила його розуму. Тоді вирішили сестер стратити. Двох старших засудили до страти у полум’ї. Вони загинули, хоча вогонь їх не торкнувся. Молодшу ж відправили до будинку розпусти. Звідти їй допомогли втекти ангели, але один з охоронців все ж зміг випустити стрілу.

Що не можна робити 

  • Не співайте і не веселіться.
  • Заборонено пити алкогольні напої.
  • Не варто називати знайомих небіжчиками – цього дня використовуйте лише ім’я.
  • Не лайтеся, не лихословте, не ображайте інших словами.
  • Не рекомендовано брати в борг гроші чи речі.

Народні прикмети і традиції 

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: погода вказує, що весь травень таким буде;
  • прохолодно і вітряно – до такої ж погоди влітку;
  • йде проливний дощ – отже літо буде спекотним;
  • почути грім – до хорошого врожаю хліба;
  • багато подорожника – стільки ж буде і врожаю.

Цього дня наші предки починали наводити лад в садку. Зокрема, білили дерева. Можна помолитися за здоров’я та добробуту родини. Городники вже починають висаджувати розсаду огірків та капусти.

Іменини: Леонід, Ірина, Галина.

Нагадаємо, що писали про гороскоп на сьогодні. Розповідали, що у Кривому Розі відбудеться танцювальний флешмоб та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору