Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

26 січня – День працівника контрольно-ревізійної служби: яке народне свято, прикмети та заборони

26 січня відзначають День працівника контрольно-ревізійної служби, Міжнародний день митника. У церковному календарі відзначають свято на честь святих Єрміла і Стратоніка.

Інформатор розповість про прикмети та що не можна робити 26 січня.

День працівника контрольно-ревізійної служби

У 1993 році було підписано Закон «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні». Саме день затвердження цього документу – 26 січня – вважається днем святкування працівників, що працюють в підрозділах контрольно-ревізійної служби.

Як один з органів виконавчої влади ДКРС має повноваження щодо контролю над бухгалтерською документацією, фінансовим обліком та звітами у державних організаціях України. Контрольно-ревізійна служба слідкує також за станом фінансового балансу та достовірністю звітів щодо витрат державних коштів. Послуги працівників державного підрозділу необхідні передусім органам управління та бюджетним установам для перевірок витрат грошей, що надійшли з української скарбниці. Працівники у сфері контрольно-ревізійної служби України – ревізори та аудитори – відзначають своє професійне свято 26 січня кожного року.

Міжнародний день митника.

У листопаді 1952 року набрала чинності Конвенція про утворення Ради митного співробітництва. 26 січня 1953 року в Брюсселі відбулася перша сесія Ради митного співробітництва(від 1994 року відома під сучасною назвою – Всесвітня митна організація). На сесії керівниками своїх митних служб було представлено 17 країн Європи.

Основні етапи цієї історії охоплюють 1947 рік, коли 13 європейських держав створили Митний комітет, 1950 рік – рік створення Ради митного співробітництва, 1992 рік – Україна набула членства в Раді митного співробітництва, 1995 рік, коли відбулося перетворення Ради на Всесвітню митну організацію (ВМО).

Через 30 років, 1983 року, саме цей день – 26 січня – вибрали як щорічне свято – Міжнародний день митника.

Свято на честь святих Єрміла і Стратоніка

У день святого Єрмили наші предки шанували дрібних домашніх улюбленців – котів і собак. Ці тварини допомагали нашим предкам захищати житло і полювати на гризунів. У Єрмілів день собакам і котам давали щось смачне, і стелили нову постіль. З кішками і собаками пов’язано багато народних прикмет. Наприклад, якщо кіт активно вмивається, то варто чекати гостей, а якщо біля будинку побачили білу собаку, то скоро будуть хороші новини.

Наші предки вважали, що якщо в будинку хтось хворіє, то йому в Єрмілів день потрібно сісти в те місце, де любить сидіти кішка. А щоб дитина спала міцно і менше плакала, проводили ритуал. Перед тим, як укладати малюка спати, в його колиску ненадовго садили кота. Вірили, що це принесе дитині міцний сон.

Прикмети:

  • чути тріск дерев у лісі — будуть затяжні морози;
  • кішка потягується і спить животом доверху — чекайте на потепління;
  • собака згорнулася калачиком — до похолодання;
  • коло навколо місяця — скоро розпочнеться хуртовина.

Що не можна робити

Цього дня заборонено ображати домашніх тварин, інакше це може погано закінчитися. Якщо буде можливість, потрібно нагодувати бездомну кішку. Не базікайте зайвого і не сваріться. Також не варто вмиватися до 13:00.

Що можна робити 

Серед наших предків існувало повір’я, якщо цього дня посадити хворого на те місце, де спить кішка, то можна його зцілити. Однак засинати з домашньою твариною не можна — це може призвести до хвороб.

Іменини: Андрій, Максим, Єлизар, Никифор та Панас.​

Раніше ми розповідали, що українські розвідники здійснили нічний рейд у Херсонській області та отримали важливі дані.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору