Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Таємниці Кривого Рогу: у центрі міста на місці кладовища побудували школу, ринок і магазини

Завдяки проекту ОлдМапс мешканці Кривого Рогу можуть побачити, як виглядало місто з висоти пташиного польоту понад 80 років назад. Аналізуючи аерофотознімок 1941 року та сучасні зображення, виявилося що у часи Другої світової війни у центрі міста знаходилося кладовище. Тепер на його місці побудовано школу, автосервіс та розташовано ринок. 

Такі висновки зробив Дмитро Антонов у групі “Криворізька старовина“, – пише Інформатор.

На німецькому аерофотознімку 1941 року можна побачити, що в ті роки не було дороги на місці сучасного провулку Ассирійського (колишнього Пулковського), який нині проходить вздовж школи №1 за з’єднує вулиці О.Поля та Лермонтова. Проїжджа частина в ті часи було трохи лівіше, в 10-20 метрах. Нині ця дорога збереглася, тут можна побачити стару бруківку, – пише Дмитро.

Нинішня ж проїжджа частина була збудована вже після війни на знесеному кладовищі. Також на цвинтарі, крім школи та ринку, збудований й автосервіс.

Тому, проїжджаючи цим провулком, знайте, що під дорогою знаходиться старе кладовище, яке було перенесено лише частково. Основна частина поховань так і залишилась під землею.

У коментарях під постом жителі Кривого Рогу поділилися своїми знаннями про знесення старого кладовища.

“Колись давно я чув, що коли будували школу №1, то під час риття котловану, разом із ґрунтом, вивозили велику кількість залишків кісток, згнилі труни. Перед тим, як будувати школу, усім бажаючим була надана можливість перенести поховання. Але цвинтар дуже старий, то родичів померлих також часто не було”, – пише Вадим Яшин.

Старий та сучасний фрагмент мапи

Стара дорога з бруківкою

“Нова” дорога на місці цвинтаря

Розмітка старого кладовища на сучасній мапі

Раніше Інформатор показав дореволюційний цвинтар, який провалився у пустоти Криворіжжя. Також ми писали, що у Дніпропетровській області знайшли козацький хрест, якому більш ніж 400 років.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору