Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Дніпропетровській області знайшли велетенський козацький хрест, якому 423 роки

У місті Марганець в районі Городище виявлено кам’яний хрест, часів Запорозького козацтва. За думкою істориків, він датується 1599-им роком.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт “Марганець Туристичний”.
Як написано у повідомленні, товариством “Марганець Туристичний” була організована краєзнавча експедиція до старовинного цвинтаря у село Городище – це один із районів міста Марганець. Нещодавно там був виявлений велетенський казацький хрест. Але дізнатися його датування не вдавалося. Можна було лише припускати, що хрест належить до часів Запорозького козацтва. Адже поряд знаходиться острів Городище (Томаківка), де за думкою деяких істориків розташовувалась одна з перших Запорозьких Січей, а саме – Томаківська Січ.
Хрест має доволі великі розміри та лежить на землі (скоріш за все, на могилі). Надписів на хресті виявити не вдалось. Однак, на хресті був малюнок із ліній, які зображають також хрест.

Після публікації про цю знахідку, до краєзнавців написала місцева мешканка із селища Городище – Светлана Бережная, яка сказала, що бачила колись у цьому ж районі три хрести. На одному з них було датування 1507р.
Під час експедиція 07.11.2022р, один з учасників експедиції – Олег Прудиус натрапив на хрест, який належить до часів Запорозького козацтва. На ньому чітко видно датування 1599 рік.
Цього ж дня, один із місцевих мешканців розповів про те, що існує старий переказ про три козацькі могили.
Це кладовище починалось із цих трьох могил, тут поховані три козаки. Десятник і два простих козаки. Вони були першими, хто був захоронений на цьому кладовищі. Мабуть, це саме старе кладовище, що зберіглось на околицях Марганцю. Там було три хрести, на одному з них була чітка дата, попередньо, що 1575 рік.

Хрест-велетень з Марганця

Хрест-велетень з Марганця

Старовинний козацький хрест у Марганці

Старовинний козацький хрест у Марганці

На хресті був малюнок із ліній, які зображають також хрест.

На хресті був малюнок із ліній, які зображають також хрест.

Таємницю марганецького хреста ще належить розгадати вченим.


Про те, якою була та якою стала Сінагога у Кривому Розі, Інформатор писав раніше.

Фото, відео: Марганець Туристичний

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору