Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Готовий БпЛА за 5 годин: як у Кривому Розі створюють дрон COBRA

Віталій Бризгалов – відомий криворізькій винахідник. Його першим відомим “дітищем” стала електровантажівка. З початком війни він створює мініджипи, багі та навіть безпілотники для українських військових. Останньою розробкою став унікальний за своєю конструкцією дрон COBRA.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на допис Бризгалова у Facebook, ідея виникла місяців вісім тому. Дрон повинен бути виготовлений з  пінопласту, дерева, композиту – всього, що завгодно. Але метал? Ніхто не міг зрозуміти.

6 місяців члени команди намагались малювати і моделювати модель. Рахували і пробували. Тестували елементи і разів з 10 хотіли кинути. На зараз винайдена технологія яка не про конкретний виріб, а про те що за 3-5 днів він може мати зовсім інші розміри і форму, навіть іншу схему.

“Дрон який складається за 3 години. Без клею, смоли, застигання годинами, і годинами доведення до робочого стану поверхонь. Без пилу, скла, скловолокна і карбону. Вирізав, зігнув, зклепав. Вирізав, штампанув – готово. Тобто 3 години на збирання: з розмотування рулону до готового літачка”, – розповідає винахідник.

Далі за 2 години до нього робиться двигун, пропелер і збирається електроніка. І все це коштує в рази дешевше за інші технології виготовлення корпусів, а високий рівень локалізації компонентів ще і знижує ризики логістики і постачальників. Та звісно ж дозволяє отримати найнижчу вартість від виробника.

Так виглядає криворізька COBRA.

Так виглядає криворізька COBRA

Деталі криворізького дрона.

Деталі криворізького дрона

Робота над винаходом триває

Робота над винаходом триває

Як пише Віталій: “Це все дуже складні і дорогі речі, які коштували б мільйони. А як нема таких ресурсів, то ми робимо їх як інженери-волонтери. А завдяки вашій підтримці маємо змогу придбати матеріали, інструмент , обладнання”.

Раніше Інформатор писав про те, що криворізькі винахідники створили баги для військових, та про те, що криворіжець хоче посадити безпілотник на червоній площі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору