Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українське і таємниче: як у давнину розписували писанки

До Великодня залишилося три дні. Саме час почати фарбувати яйця. Адже всілякі крашанки та писанки є одним з головних атрибутів свята. 

Інформатор розповість про те, як підготуватися до цього дійства, а також про те, які існують різновиди писанок.

За традицію, писанкарством повинні займатися лише жінки, але у наші часи все більше чоловіків призвичаїлися до цієї гарної справи.

Для виготовлення писанки знадобиться писачок, фарби, яйце, віск (бажано бджолиний), свічка та посуд для розведення фарби. Зазвичай писанки роблять на видутих яйця (останні можна ще довго зберігати як елемент декору). Тому треба заздалегідь перевірити, чи немає на видутих яйцях тріщин. Це можна зробити, подивившись на яйце на тлі яскравого світла. Шкарлупа повинна не блистіти та на дотик бути шершавою, ніби крейда.

Найпростіше робити крашенки. Тобто опустити яйце на деякий час у природну фарбу. Жовтий кольор отримували з кори яблуні-дички, яку відварювали та настоювали. Також жовтий колір давав відвар з гречаної соломи (відвар полови – бурий колір). Зелений колір отримували з полови конопляного насіння, а чорний – з лушпиння соняшника, чорнильних горішків дуба. Брунатний колір давали лушпиння цибулі, настій дубової кори та кори вільхи. Для отримання червоного кольору настоювали звіробій.

Крашанки

Крашанки

Цікавим підвидом крашанок є техніка «під мармур» – до яйця хаотично прикріпляють шматочки сухих фарб, шматочки різнокольорового паперу чи тканини, загортають в полотно, обв’язують ниткою та відварюють в окропі. Готова писанка мало досить цікаве забарвлення, чимось схоже на мармур.

Крашанки "мармурові"

Крашанки “мармурові”

Воду для розведення фарби вдосвіта набирали з трьох джерел, до якої додавалась ще й освячена вода.

Робити писанки складніше. Традиційно писанку створюють нашаруванням кольорів: наносять віск на ті місця, що мають залишитись білими, та занурюють в жовту фарбу (для світлих писанок) або фарбу іншого кольору (для темних чи яскравих писанок). Якщо ви хочете досягти більш темних чи насичених кольорів, яйце у фарбі потрібно тримати довше (для світлих достатньо тримати у ємності з фарбою 10 секунд). Коли писанки будуть готові, потрібно обтерти віск та вкрити лаком (за бажанням).

Існує декілька різновидів писанок.

Писанки крапанки. На яйце наносять писачком воскові краплі та занурюють у світлу фарбу, потім знов ставлять цятки і занурюють у фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою (найчастіше темно-вишневою, темно-зеленою або чорною). Після цього віск розтоплюють над свічкою та обережно обтирають яйце від залишків воску м’якою тканиною.

Писанка крапанка

Писанка крапанка

Писанка дряпанка. Крашанку темного кольору та занурюють у темну фарбу. Як яйце висохне, наносять олівцем орнамент та продряпують його голкою (шилом чи цвяхом – що є в господарстві).

Писанки дряпанки

Писанки дряпанки

Писанки. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім по цих лініях наносять писачком віск. Після цього яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами (можна залишати й білими).

Писанки

Писанки

Про символи кольорів та візерунків на крашених яйцях Інформатор писав раніше. Також повідомляв в про те, як зробити 3D-крашенки до Великодня 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору