Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

13 квітня: які свята відзначають у світі, день Янгола, традиції та заборони у Чистий четвер

13 квітня відзначають Чистий четвер, Міжнародний день подяки рослинам. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного Іпатія Чудотворця, талановитого цілителя. В народі відоме під назвами вогнище, Іпатій Чудотворець.

Інформатор розповість, які традиції та прикмети існують у Чистий четвер.

Чистий четвер

Чистий четвер – це свято, що відзначається християнами щороку у четвер перед Великоднем. Цей день має особливе значення для православних народів, символізуючи очищення через миття тіла та прибирання в оселі.

За біблійною легендою у Чистий четвер (Великий четвер) Іуда – один з дванадцяти учнів Христа, продав свого наставника, що після цього був закатований. Через це люди вважають, що саме на четвертий день тижня на Землі оживають злі сили. Це день, коли потрібно якомога краще очистити себе від гріху – вмитися чи викупатися у річці.

Також селяни у цей день прибиралися у своїх хатинах та на подвір’ї, доводячи все до блиску. У садках також наводили порядок: згрібали старе листя, викидали бур’яни та сміття.

Міжнародний день подяки рослинам

Щороку 13 квітня світ відзначає Міжнародний день подяки рослинам. Свято з’явилось на початку 21 століття.

Вплив рослин на нашу планету й на організм людини загалом важко переоцінити. Вони з усією відповідальністю поглинають вуглекислий газ та різні небезпечні летючі органічні сполуки, а потім виділяють очищений кисень.

Безліч необхідних продуктів виготовляють саме з рослин, без рослинної їжі раціон людини не може бути повноцінним, годі вже й казати про травоїдних тварин. Окрім величезної користі, рослини дарують людству естетичне задоволення від вирощування та милування ними. Адже квіти, дерева, кущі позитивно впливають не тільки на фізичне, а й на психологічне здоров’я.

Іпатій Чудотворець

За розповідями, святий Іпатій допомагав завагітніти навіть тим жінкам, які вважалися безнадійно безплідними. Тому сьогоднішній день вважається дуже вдалим для зачаття дитини. Вагітні жінки моляться Іпатію про легкі пологи і міцне здоров’я дитини, а годуючі матері – про поповнення молока.

13 квітня, за давніми прикметами, вогонь має цілющу і очисну силу. Наші пращури вірили, що якщо в цю дату кинути в багаття частину одягу, то вогонь зніме будь-яку порчу, приворот або прокляття з власника речі. А хворі люди спалювали у вогні предмет гардероба, який носять на хворому місці

Наші пращури присвячували день Іпатія генеральному прибиранню в будинку, позбавленню від старих непотрібних речей, спалюванню листя. У цю дату прибирали город, рихлили землю і готували ділянку під майбутні посіви. Наближатися Великдень 2023, тому в будинку повинен бути порядок.

Традиції Чистого четверга

Чистий четвер присвячений спогадам Таємної вечори, на якій Ісус встановив таїнство Євхаристії. Саме цього дня, перед вечерею, Ісус омив ноги своїм учням, саме з цим пов’язана назва та звичаї дня.

В Україні існує традиція прокинутися дуже рано і ретельно помитися, для цього будять навіть дітей. Це прагнуть зробити з першими променями сонця. Дехто у Чистий четвер відвідує лазню.

Крім того, ретельно прибирають у будинку, помивши всі вікна. Житло звільняють від усього непотрібного – зламані речі викидають, а справні, але зайві – роздають нужденним. Також стрижуть волосся і нігті, щоб на Великдень виглядати охайно. Віруючі увечері йдуть у храм, причащаються.

Що не можна робити у Чистий четвер

  • вживати м’ясо, молочні продукти та яйця – триває піст;
  • бути брудним і носити забруднений одяг;
  • створювати безлад у будинку, залишати немитий посуд;
  • сваритися і лихословити;
  • відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить.

Фізичну роботу цього дня не заборонено – на повну йде підготовка до Великодня.

Іменини: Анна, Веніамін, Іван, Інокентій, Йосип.

Раніше ми розповідали, що у мережі з’явився анонс серіалу про Гаррі Поттера. Писали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 13 квітня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору