Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Великий понеділок, Міжнародний день братів та сестер: що відзначають 10 квітня в Україні та світі

10 квітня 2023 року у православних християн починається найважливіший тиждень перед Великоднем. Не дарма цей понеділок називають Великим. Крім того, 10 квітня відзначається неофіційне, але дуже добре та миле свято.

Інформатор почне з розповіді про останнє. 

10 квітня у світі відзначають Міжнародний день братів та сестер. Немає найближчих родичів, крім батьків, ніж брати та сестри. Сьогодні є ще один привід привітати й поспілкуватися з дорогою людиною. Навіть простий телефонний дзвінок або SMS можуть бути дуже важливими й підняти настрій брату та сестрі, де б він або вона не перебували.

10 квітня 2023 року православні християни відзначають Великий понеділок. З нього починається Страсна седьмиця – останній та найсуворіший тиждень Великого посту, а кожен його день називають «Страсним» чи «Великим». Їх присвячують основним притчам та важливим подіям в житті Ісуса Христа. В цей період намагаються дотримуватися особливо жорстких правил та не вживати в їжу навіть риби, молочних продуктів. Можна їсти фрукти, овочі та хліб. Водночас деякі віруючі у Великій понеділок повністю відмовляються від їжі. 

З понеділка протягом усього Страсного тижня українці активно готуються до одного з найбільших церковних свят – Великодня. Наші предки у своїх домівках наводили лад, прибирали, білили стіни та піч, мили двері та вікна, прали килимки. До Воскресіння Ісуса Христа потрібно було завершити всю брудну роботу.

Співати та танцювати у Великий понеділок – гріх.

Прикмети у Великий понеділок

  • Якщо зранку небо буде ясним і день сонячний, значить, очікується високий урожай
  • для залучення в будинок багатства потрібно вмитися водою на сході сонця. Посуд має бути із золота чи срібла. Якщо такого посуду не знайдеться, то у воду можна покласти вироби із цих дорогоцінних металів,
  • подивитися у вікно і побачити стару жінку означає, що протягом трьох місяців, будуть переслідувати біди та неприємності. Побачити молодого чоловіка – до благополуччя; собаку – до печалі та смутку; кішку – чекайте на прибуток
  • якщо вмиєтеся ранковою росою – на багато років збережете красу та молодість
  • чути глухий і тривалий грім – буде найближчим часом багато дощів
  • сороки сидять на верхівках дерев – холод незабаром закінчиться
  • дощ у цей день – до хорошого врожаю.

Іменини святкують: Марія, Іларіон, Степан, Боян, Євстрат, Ілля, Лазар, Сава, Микола.

Раніше Інформатор писав про те, у який день краще пекти паски та фарбувати яйця на Великдень та про те, що можна та не можна класти у святковий кошик.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору