Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українці почали вносити добровільні страхові внески до майбутньої пенсії

В Україні був ухвалений закон, який дозволяє на добровільних засадах із 16 років сплачувати внески до Пенсійного фонду на майбутню пенсію. Також з’явилося поняття персоналізованого благодійного внеску. Що це таке і як працює пояснили в ПФУ.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Добровільні страхові внески, які дозволяють збільшити пенсійні виплати, вже зробили понад ста українців. Про це повідомив голова правління Пенсійного фонду Євгеній Капінус.

“Уже 103 людини здійснили добровільні внески у солідарну пенсійну систему, з них 89 зробили це за себе, a 14 – на користь інших осіб. Загалом надійшло вже 369 тис. грн добровільних внесків, з них 35 платежів було здійснено у розмірі мінімального страхового внеску 1 474 в грн”, – сказав Капінус.

За його словами, найбільший одноразовий платіж склав 105 тис. грн, що дозволяє непрацюючій особі, яка здійснила оплату, набути додаткових 5 місяців страхового стажу та мати заробітну плату для обчислення пенсії в максимальному розмірі 100 500 грн.

Очільник ПФУ нагадав, що існує два види добровільних страхових внесків. Перший – це збільшення власного страхового стажу через добровільне відрахування суми єдиного соціального внеску на додаток до тієї, яку сплачує роботодавець. У подальшому ці платежі будуть використані для збільшення розміру заробітної плати, з якої здійснюватиметься обрахунок пенсії. Другий добровільний внесок – це благодійні відрахування на користь вже існуючих пенсіонерів.

“На жаль, поки що ці так звані меценатські пенсії не настільки поширені, як перший інструмент. На сьогодні зазначеною послугою скористалося всього 9 людей. Загалом надійшло 4 600 грн, з них 7 платежів персоналізованих і 2 деперсоналізованих платежі. Сподіваємося, що в подальшому все більше людей буде заохочуватися до того, щоб допомагати пенсіонерам”, – сказав Капінус.

Він пояснив, що механізм благодійних внесків розрахований, в першу чергу, на участь у ньому приватних організацій та міжнародних фондів, які матимуть бажання підтримати українських пенсіонерів у складних життєвих обставинах.

У разі персоналізованого перерахування коштів 70% із них будуть зараховані безпосередньо тому пенсіонеру, на адресу якого був здійснений платіж. 30% перерахованих коштів направляються на фінансування загальних виплат по системі.

Нагадаємо, що в Україні ухвалений закон, який дозволяє на добровільних засадах із 16 років сплачувати внески до Пенсійного фонду на майбутню пенсію. Також вводиться поняття персоналізованого благодійного внеску. У 2021 році договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування уклали 6 800 осіб (сплачені 106,3 млн грн), у 2022 році – 4 081 особа (сплачені 43,6 млн грн).

Раніше ми розповідали, що як на пенсію впливають внески та стаж. Писали, що для півмільйона українців пенсії в березні не проіндексували та чи можуть українські біженці оформити пенсію за кордоном чи доведеться чекати на повернення додому.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору