Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Для півмільйона українців пенсії в березні не проіндексували: причину пояснили урядовці

В Україні з 1 березня проведено індексацію пенсій та підвищено розміри мінімальних пенсій та пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів. Розміри збільшення пенсії могли бути не менше 100 гривень та не більше 1500 гривень. Пізніше стало відомо, що умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Наприклад, для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували. Такі особи просто отримали підвищення у розмірі 100 гривень. Це пов’язано із тим, що починаючи з 2020 року під час призначення пенсія обраховувалася з вищої, ніж у попередні роки, середньої заробітної плати.

Тож вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті особи, що мають аналогічний стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні роки.

“Відтак, індексація пенсійних виплат для них призвела б до збільшення розриву між розміром пенсії для людей, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в різні роки”, — пояснили в Уряді.

Там також нагадали, що сума, на яку була збільшена виплата, вираховується за спеціальною формулою. Під час обчислення враховувалося лише «тіло» пенсії, без надбавок та доплат.

Також індексація у березні 2023 року оминула науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Підвищення пенсій для них цього року планується, проте пізніше.

Не будуть індексувати пенсії у 2023 році пенсіонерам, які продовжують працювати, хоча досягли пенсійного віку. На них чекає автоматичний перерахунок пенсій, запланований на 1 квітня.

Зазначимо, що перерахунок та індексація пенсій — різні поняття.
Перше відбувається, коли змінюється якась із умов, що враховується при нарахуванні пенсії. Наприклад, грошове забезпечення чи стаж, який враховується. Індексація — це корегування розміру пенсійної виплати з урахуванням розміру інфляції та зростання середньої заробітної плати за попередні роки.

З 1 березня також не змінився розмір мінімальних виплат для осіб, що отримали інвалідність унаслідок війни, та учасників бойових дій. Наразі розміри мінімальних пенсій залишаються на колишньому рівні й залежать від прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, про те, на скільки збільшиться пенсія в Україні з 1 березня. Писали про те, чи можуть українські біженці оформити пенсію за кордоном чи доведеться чекати на повернення додому.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору