Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 березня – Всесвітній день історика: народне свято, прикмети та традиції

28 березня, відзначають Всесвітній день історика, День їжі на паличці. У церковному календарі відзначають свято на честь священномученика Олександра і святого Агапія. В народі відоме під назвою Олександрів день.

Інформатор розповість про традиції та що не можна робити цього дня.

Всесвітній день історика

Багато людей недооцінюють цей фах. Проте, саме історики, які достеменно знають наше минуле, можуть вплинути на наше майбутнє.

Якби дивно це не звучало, але історія запровадження самого Всесвітнього дня історика достеменно невідома. Проте ми можемо дізнатися про витоки цієї науки та про перших істориків, завдяки яким сьогодні людство навчається на помилках минулого.

Перший український історик 

Першим українським істориком та основоположником історіографії у Русі вважається видатний філософ та вчений – літописець Нестор. Нестор народився у 1056 році. Він був ченцем Києво-Печерської Лаври та усе своє життя він присвятив літописанню. Його перу належать відомі біографічні «Житіє Феодосія Печерського» та «Житіє Бориса і Гліба». Ці праці, присвячені життю перших руських святих, створюють певний культ святих та поширюють важливі для християн ідеали.

Проте Літописець Нестор відомий не тільки на теренах своєї Батьківщини – нашої держави. Він отримав всесвітнє визнання після того, як доклав неабияких зусиль щодо створення зведеної історії Русі та став автором важливої історичної, правової та філософської праці «Повість минулих літ». Цьому твору Нестор присвятив все своє життя.

День їжі на паличці

28 березня відзначається неофіційне національне свято в Америці – День їжі на паличці. З початком святкування не пов’язано якоїсь особливої історичної дати. Скоріше за все, хтось просто вигадав привід для радості та зробив із цього веселу традицію. Цього дня можна проявити фантазію та поринути у творчість: нанизати на паличку будь-яку їжу. Палички є ідеальним вибором для фуршету, адже ними надзвичайно зручно їсти на ходу. Гастрономічні вигадки учасників можуть стати справжньою несподіванкою.

Олександрів день

На Агапія чекали прильоту перших чайок – це символізувало швидке потепління і цвітіння рослин.

У народі 28 березня вшановували ліс, всіх його жителів і рослин. У цей день гуляли в лісі, розвішували в ньому годівниці для птахів і збирали перші весняні трави. При цьому до лісу потрібно було ставитися з повагою, нічого не ламати і не смітити.

28 березня дуже корисною вважається джерельна вода. Нею вмиваються і миють хворі місця. Також в цю дату їдять освячену сіль, яку святять на Благовіщення 2023. Вважається, що така сіль приносить людині міцне здоров’я і захист від пристріту.

Що не можна робити 

У цей день категорично не можна кричати і смітити в лісі, обривати гілки дерев і рідкісні рослини, топтати квіти. Також в цю дату не можна полювати в лісі і рибалити в лісових водоймах.

Категорично не можна рубати і обрізати дерева 28 березня. Це може призвести до великої біди.

28 березня не можна витирати дитину рушником мами, інакше материнські хвороби перейдуть на дитину.

За давніми повір’ями, 28 березня не можна мити голову, а також робити незаплановані і спонтанні покупки.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Горлиці з ранку співають – до сонячного і теплого дня.
  • Якщо весь день похмуро, то погода скоро зіпсується.
  • Дощ пішов – квітень буде дощовим.
  • Собаки вранці виють – до негоди або бурі.
  • Журавлі летять низько – до негоди, високо-до гарних днів.
  • Якщо на березі вже з’явилися листя, то вже можна садити на городі цибулю, часник і моркву.
  • Якщо дата випала на зростаючий місяць, то в цьому році буде хороший урожай жита і пшениці.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Олексій, Михайло, Тимофій.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі на “червоній лінії” вандали спиляли дерева. Писали, що у Дніпрі через приліт виникла пожежа та про гороскоп на 28 березня для всіх знаків зодіаку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору