Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як виростити добрий врожай цибулі: п’ять маленьких секретів

Цибуля в Україні цього року навіть не золота, а діамантова. Саме тому більшість українців прагне виростити її на своїй дачі чи городі. Але що зробити, аби й молоденьким зеленим пір’ячком поласувати у салатах й на ріпку на зиму не “горіх” зібрати.

Інформатор розповість п’ять маленьких секретів вирощування цибулі.

1.Перед висадкою відсортуйте цибулини за розміром. Річ у тім, що у залежності від розміру у цибулин існують свої глибина посадки і відстань в ряду. Терміни посадки можуть теж відрізнятись. Різним може бути призначення (на перо, на ріпку). Крім того, це потрібно для зручності всіх робіт на посадках та їх своєчасності, для одночасного прибирання.

Перший клас: цибулини діаметром 0,7-1,5 см;

Другий  клас: діаметр порядку 1,3-2,4 см;

Третій клас: до 3 см.

Дрібну фракцію часто висаджують трохи раніше, ніж велику й трохи на меншу глибину.

2. Врожай залежить від відстані висадки цибулин. Відстань – площа живлення рослин, це витрати вологи і навіть розмір цибулин.

Якщо вносити багато підживлень та доступний своєчасний полив – можна згущати посадки. Але зазвичай відстань така

Для першого класу: 3-4 см;

Для цибулин другого класу: у середньому 5-6 см;

Для третього класу знадобиться вже 7-10 см.

3.”Шийку” та корені перед посадкою обрізати не потрібно. Так чинять із цибулею для зимової вигонки. Перед посадкою навесні цибулю не потрібно обрізати: це шлях до загнивання цибулин, це шлях до переохолодження проростків при заморозках. А головне: це прискорить зростання пера, але сповільнює зростання коріння. Якщо ми вирощуємо цибулю на ріпку, нам потрібне насамперед укорінення, зростання головок цибулі, а не нарощуванням листя рахунком резервів цибулин. А розвинена коренева одразу починає черпати харчування, вологу із ґрунту.

4.Цибуля не любить пухкий ґрунт: він погано прилягає до донця, це ускладнює вкорінення. Формують борозни, рихлять ґрунт завчасно, хоча б за день, два: ґрунт має злегка «осісти», «встоятись», стати щільнішим. І навіть зверху на великих площах цибулю прикочують – ущільнюють. Пухкий грунт йому ні до чого.

Щодо поливу, то після посадки цибулю не поливають – проливають ґрунт заздалегідь, якщо весна суха. Або трохи поливають, дають волозі піти в нижні шари. Грунт повинен бути вологим, але помірно розсипчастим. За старих часів говорили так: якщо зачерпнути жменю землі — вона має збиратися в кому. Якщо кинути комусь на землю — земля повинна розсипатися. Якщо грунт надто сирий, канавки присипають тонким, зовсім тонким шаром піску. Це Він захистить цибулини від надмірної вогкості, перешкоджає загниванню, поширенню хвороб: він бере вологу нам себе, грибкові в піску майже не поширюються.

5. Перед самою висадкою у лунки не потрібно класти добрива. Якщо є час, можна зробити це заздалегідь. Цибулинам не бажано стикатися з мінеральними підживленнями — можливий опік молодих корінців при проростанні при рясному внесенні листя, що пробивається. Органіка — при посадці цибулі теж не потрібна. А ось ту ж золу при розбивці грядок внести можна і потрібно, якщо ґрунт не лужний: зола ґрунт олужує.

Раніше Інформатор писав про те, що українцям радять в цьому році саджати на городах картоплю, та про те, які рослини можна садити у відкритий грунт вже у березні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору