Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Цибуля буде по 200 гривень: чому найпопулярніший в Україні овоч стає золотим

В Україні оптова вартість цибулі досягла 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. За словами експертів найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. У роздробі цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень. І це, ймовірно, ще не межа – 200 грн за кг є реальною перспективою. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Цибуля з Польщі врятувала Україну і обвалила ринок в Європі

На кінець лютого в Україні оптові ціни на цибулю піднялися до 40 гривень за кілограм. З урахуванням подальшого подорожчання цибулі максимальні ціні в магазинах можуть становити 100-120 гривень. Причина об’єктивна – подорожчала цибуля в Польщі. Саме звідки в Україну йшов найбільший відсоток імпорту овочу.

«35% постачання цибулі традиційно забезпечувала Херсонська область, яка через окупацію фактично випала з овочевого балансу країни. В Україну ринула імпортна цибуля. Наприклад, постачання з Польщі з квітня по листопад 2022 року збільшилося порівняно з аналогічним періодом 2021 року в 24 рази», – зазначає керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

За даними Міністерства сільського господарства та розвитку села Польщі, частка України в експорті польської цибулі становила 28%. Згідно з попередніми даними міністерства, у звітний період з Польщі було експортовано 189 тис. т цибулі, що на 42% більше, ніж за аналогічний період роком раніше. При цьому:

  • закупівельна ціна цибулі в Польщі в період із середини серпня 2022 року до останнього тижня січня 2023 року зросла з 1,37 злотих/кг до 2,79 злотих/кг, тобто більш ніж удвічі;
  • рівень закупівельних цін на цибулю в останній тиждень січня 2023 року був майже в 3,5 рази вищим, ніж попереднього року;
  • цибулю з Польщі традиційно закуповували Нідерланди (50 тис. т, частка 26%) та Велика Британія (34 тис. т, 18%).

«Причиною такого значного зростання закупівельних цін на цибулю в Польщі за останні 5 місяців є підвищений експортний попит з України, викликаний меншим урожаєм внаслідок бойових дій на її території та обмеженим збором у деяких країнах ЄС внаслідок посухи», — зазначили у Мінсільгоспі Польщі.

У свій час в Україну овоч везли також із Середньої Азії. Втім, віднедавна цей канал прикрився: багато азіатських країн обмежили експорт цибулі через загрозу її дефіциту на місцевих ринках.

«Якщо в минулі роки ми починали імпортувати цибулю з квітня, то цього сезону поставки пішли буквально з вересня. Але біда в тому, що й везти особливо ні звідки: в Європі цибуля дуже дорога і її теж не вистачає. Середня Азія через брак продукції закривається, та й логістика звідти стала надто затратною», – пояснює голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Цибулева криза – проблема світова і краще поки не будеПро невтішну перспективу досягнення рівня ціни $1 долар за кг цибулі в оптовій торгівлі вже відкрито говорять учасники ринку в низці країн Східної Європи та Центральної Азії. А це означає, що роздрібні ціни можуть досягти безпрецедентних $1,5-$2,0 доларів за кг. В чому причина таких шокуючих прогнозів?

У 2022 році в країнах ЄС, насамперед у головному світовому експортері цибулі Нідерландах, була серйозна посуха. Тому ціни на продукцію почали зростати ще влітку. При цьому багато європейських трейдерів не врахували ще один найважливіший фактор – окупацію російськими військами півдня України, де зосереджено близько 80% комерційного виробництва цибулі. Адже Україна щорічно експортувала близько 20 тис. тонн свіжої цибулі, а в окремі сезони експорт цибулі з України перевищував навіть 50 тис. тонн.

Однак після окупації російською армією, Україна несподівано для багатьох стала великим імпортером цибулі, закуповуючи її з Польщі, Румунії, Молдови, Азербайджану, Казахстану та Туреччини, що також сприяло зростанню цін на цибулю у всьому регіоні.

Крім того, в середині червня 2022 року в Пакистані сталися повені, що знищили значну частину посівів цибулі. У результаті Пакистан, який є одним із найбільших світових експортерів цибулі, перетворився на імпортера. До Пакистану свою продукцію почали постачати Іран, Узбекистан, Туреччина і навіть Афганістан.

Поглибили кризу цьогорічні аномальні морози, що прийшли з росії до Узбекистану, Таджикистану, Казахстану та Киргизстану. Вони знищили величезні запаси цибулі, що зберігалися в неутеплених сховищах регіону. Казахстан у результаті вирішив взагалі заборонити експорт цибулі, побоюючись дефіциту продукції на внутрішньому ринку.

Турецький ринок дуже швидко відреагував на високий попит на цибулю, і вже на початку сезону оптова ціна на цей овоч піднялася до 30 центів США під час реалізації з поля. На цей час оптова ціна наближається вже до 60 центів США за кг. Високий попит підтримує великий внутрішній ринок, а також експорт цибулі до Іраку. У 2023 році новий урожай буде у другій половині квітня, тому найближчим часом немає передумов для зниження оптових цін при відвантаженні цибулі з Туреччини.

Треба ще враховувати, що Центральна Азія знаходиться далеко від великих країн-постачальників і транспортування цибулі обійдеться дуже дорого. Також не зовсім зрозуміло, що буде з новим урожаєм ранньої цибулі в південних регіонах країни, оскільки йому також могли зашкодити морози.

Прогноз для України та світу

Глобальна ситуація на ринку ріпчастої цибулі виглядає унікально напруженою. Наприклад, роздрібні ціни на цибулю у Філіппінах досягли $12 доларів США за кг! Тобто цибуля тут коштує більше, ніж м’ясо, а в місцевих ЗМІ пишуть, що цибулю возять у країну контрабандою навіть пілоти літаків.

«На цей час не зовсім зрозуміло, як можна заповнити вакуум, що виник на ринку цибулі. Адже цибулю неможливо замінити на інші продукти в рецептурах страв. Залишається лише сподіватися, що врожай цибулі буде добрим у Єгипті, де його почнуть збирати у березні-квітні 2023 року. Однак очевидно, що за цибулею з Єгипту вже зараз вишикувалася черга з імпортерів і на Близькому Сході, й в країнах Європи та Азії», – припускають експерти.

Тому, перспективи зростання цін на цибулю найближчими місяцями у Східній Європі, Центральній Азії та на Кавказі залишаються вельми очевидними. І нові цінові рекорди цього сезону навряд чи когось здивують.

Щодо України, то з огляду на напружену ситуацію з цибулею загалом у регіоні, а також той факт, що до нового врожаю ще п’ять місяців, подальше зростання цін на цибулю в Україні легко спрогнозувати.

«Ажіотаж трохи піде на спад лише у квітні, коли розпочнеться новий сезон у країнах Середньої Азії і звідти продукція піде до Європи, а потім до нас», – вважає керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

За його словами, у новому сезоні багато вітчизняних фермерів розширять площі під цибулею. Але головне питання – що буде із посівною на Херсонщині.

“Швидше за все, незважаючи на деокупацію частини Херсонської області, дефіцит овочів, у тому числі цибулі, все одно буде. Адже основна частина врожаю вирощувалася на лівобережній частині регіону, яка все ще не підконтрольна Україні. Крім того, багато площ перебувають у прифронтовій зоні, і посівна кампанія там буде складною. Тож і в новому сезоні Україна буде залежною від імпорту цибулі, а отже, ціни на неї низькими не будуть”, – підсумував Хорев.

Раніше ми розповідали, що українцям рекомендують саджати на городах картоплю: ціни зміняться не на жарт.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору