Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна повернула 15 дітей, яких депортувала росія. Ворог бреше, що це була евакуація

До України вдалося повернути 15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками. Це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни. Але після того, як МКС видала ордери на арешт путіна та  російської «дитячої» омбудсменки львової-белової пропагандисти заявили, що незаконне вивезення українських дітей до росії є не депортацію, а евакуацією. Тому не може вважатися воєнним злочином.
Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця та Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

Як пише SPRAVDI, депортацію українських громадян російські ЗМІ також назвали «гуманітарною місією щодо порятунку дітей з-під українських бомбардувань».

Але насправді «евакуація» неповнолітніх українців – це, відповідно до норм міжнародного права, депортація та насильницьке переміщення дітей, що прирівнюється до воєнних злочинів, зазначили журналісти StopFake.

Заперечують російський наратив про «евакуацію» українських дітей окупантами не лише журналісти, а й незалежна Комісія ООН. Міжнародні експерти 15 березня опублікували звіт, окремий блок якого присвячено результатам розслідування депортації українських дітей російськими окупантами.

У документі наголошується, що міжнародне гуманітарне право забороняє вивезення дітей стороною збройного конфлікту. Розглянувши випадки депортації 164 дітей віком від 4 до 18 років з Донецької, Харківської та Херсонської областей Комісія дійшла висновку, що рф винна у незаконному переміщенні українських дітей, що є воєнним злочином.

За даними Національного інформаційного бюро, станом на 20 березня росіяни депортували з країни щонайменше 16 226 українських дітей, особи яких встановлено.

До України вдалося повернути 15 українських дітей

До України вдалося повернути 15 українських дітей

Лубінець нагадує, що станом на сьогодні, за даними Національного інформаційного бюро, на територію України повернулися 308 дітей.

Раніше Інформатор писав про те, що росіяни погрожують покаранням місцевим мешканцям за відсутність російського паспорту, та про те, що поліцейські з Дніпропетровської області врятували мешканців Херсонщини після мінометного обстрілу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору