Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Катування, знищення бібліотек та псковские народные сказки: як окупанти намагалися “денацифікувати” дітей у Бериславі

З самого початку повномасштабного вторгнення росіяни на тимчасово окупованих територіях намагалися повністю знищувати все українське, насильницькими методами “русифікуючи” населення. А оскільки дорослі люди та молодь не підтримували загарбників, ставку робили на дітей молодшого шкільного віку та дошкільнят. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Генштаб ЗСУ, мешканці звільненого 11 листопада минулого року Берислава, що на Херсонщині, про бажання окупантів знищити національну ідентичність українців знають з власного досвіду. Місто захопили в лютому 2022 року і росіяни одразу ж взялися переводити місцеву систему освіти на російський лад. Місцеві бібліотеки вони просто знищували. Замість них завозили російські підручники з історії та навіть збірки російських казок для дошкільнят.

Вже після деокупації Берислава в листопаді минулого року фахівці ЦВС змогли на власні очі побачити ці книжки, в тому числі й дитячі казки. Зокрема, близько півтисячі примірників видання з відверто незрозумілою назвою “Псковские народньіе сказки” українські військові виявили в приміщенні місцевого будинку культури.

Читати «Псковские народньіе сказки» в українському Бериславі нема кому.

Читати «Псковские народньіе сказки» в українському Бериславі нема кому.

Упродовж весни-літа минулого року окупанти намагалися організувати “стажування” для тих педагогів та керівників навчальних закладів Херсонщини, які з тих чи інших причин погодилися з ними співпрацювати. “Стажерів” зобов’язували вести уроки російською мовою та викладати історію виключно за російськими підручниками. Також українським педагогам розповідали, які книги мають читати діти вдома та навіть роз’яснювали, які дитячі казки є “бажаними й правильними” для дошкільнят. Ворог посилював акцент на “ролі росії в другій світовій війні”, пробував зробити регулярними виступи “ветеранів т.з. сво” в школах, а також суттєво збільшити “години патріотизму”.

Втім, вчителів та керівників шкіл, готових до співпраці з російськими загарбниками, в Херсонській області та, власне, Бериславі, виявилося не так багато, як очікували окупанти. Тож, навесні і влітку минулого року, в місті розпочалися репресії проти патріотично налаштованих педагогів.

Найбільш показовою в цьому контексті є історія про життя в окупації сім’ї вчителів однієї з місцевих шкіл Сергія і Тетяни Носачів, яку вони розповіли українським правозахисникам та членам делегацій ОБСЄ від Євросоюзу і США у Відні 1 лютого. Зокрема, Тетяна Носач згадала, як батьки школярів просили підручники для дітей, щоб займатися влітку. Але окупанти відповіли, що українських підручників більше немає, а російські ще не встигли завезти. Також, за її словами, росіяни пропонували у вересні приводити дітей до школи — навчатися за російською програмою. “Нам погрожували, вчителям: якщо ми будемо працювати вдома дистанційно, то це зашкодить нашому життю. Ми дуже хвилювалися і за власних дітей, які також навчалися, тому на початку вересня я змушена була забрати свою доньку і виїхати з міста”, — розповіла Тетяна.
Чоловіка Тетяни, Сергія Носача, який викладав у школі предмет “Захист України”, росіяни викрали з власного будинку, допитували і катували, пропонуючи свободу в обмін на інформацію про жителів міста з проукраїнською позицією, воїнів АТО і родичів військовослужбовців. Після відмови, вчителя 5 днів били, катували електричним струмом, погрожували розстрілом, але зрештою — відпустили.
Тож, ближче до початку навчального року російським загарбникам довелося завозити в місто вчителів з росії та тимчасово окупованого Криму.
Попри все, росіянам не вдалося повноцінно запустити в місті й освітній процес. Навчальний рік розпочали тільки в одному навчальному закладі територіальної громади. У Бериславській міській раді нещодавно повідомили, що попри погрози та залякування окупантів, на співпрацю з ними ніхто з директорів міських закладів освіти не пішов — лише один завуч та кілька вчителів. Керівники дитячих садочків теж відмовилися від співпраці з окупантами, тож читати «Псковские народньіе сказки» в українському Бериславі нема кому.

Раніше Інформатор писав  про те, що в Україну повернули 16 дітей з Херсонської області, яких окупанти відправили у рф та Крим “на відпочинок”

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору