Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Криворіжець увійшов до складу 28-ї української експедиції на станцію «Академік Вернадський»

Національний антарктичний науковий центр готується до ротації зимівників 27-ї експедиції, які вже майже рік працюють на на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Їх має замінити команда 28-ї української антарктичної експедиції (2023-2024 рр.), склад якої нині вже затверджено. До неї увійшов і криворіжець Сергій Попрієнко.

Повідомляє Інформатор з посиланням на НАНЦ.

50-річний криворіжець увійшов до складу представників команди життєзабезпечення. Він буде дизелістом.

У 28-й УАЕ порівну досвідчених полярників і новачків. Таке співвідношення сприяє ефективній передачі досвіду зимування: проведення цілорічних наукових досліджень та забезпечення функціонування станції.
Очолює експедицію один з найдосвіченіших українських полярників, для якого це буде рекордна десята зимівля, – геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї УАЕ, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни, навесні 2022-го. Прибувши додому, Богдан одразу став на захист України, вступивши до лав Прикордонної служби. Дотепер він виконував завдання на півночі України, зокрема в Чернігівській області, а зараз повертається до не менш важливої місії – цілий рік забезпечувати роботу станції «Академік Вернадський».

Нова експедиція складається суто з чоловіків. На жаль, цього року на конкурс подалося лише 5 жінок (для порівняння: торік кандидаток було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору.

Раніше ми показали, як “цвіте” сніг на антарктичній станції “Академік Вернадський”. Також ми писали, як на станції розважаються пінгвіни.

Олена Шевченко

Нагору