Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 11 грудня в Україні та світи: прикмети та заборони

11  грудня 2022 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Але є низка свят цікавих та незвичних. Є також свято церковне та пов’язані з ним прикмети та заборони.

Інформатор розповість про них.

Щорічно у другу неділю грудня в Україні відзначають День благодійності. Безкорислива практична допомога своєму ближньому або кому б то не було в усі часи являла собою фундамент доброти  та людяності в усьому світі. Благодійність є однією з форм цієї безкорисливої допомоги й часто стає тим «рятівним колом», яке дозволяє людям, які потрапили у ту чи іншу халепу, справлятися з непростою ситуацією, або хоча б не допускати розвитку ще більш згубних наслідків.

11 грудня у світі відзначається Міжнародний день гір. “Краще гір можуть бути тільки гори” – співав Володимир Висоцький. Гірські райони займають приблизно 26% поверхні Землі. У них проживає близько 12% населення планети. Близько половини з них страждають від нестачі продовольства і хронічного недоїдання, оскільки там важко займатися сільським господарством. У зв’язку з цим населенню рідко вдається забезпечувати себе всім необхідним для існування.

Разом з тим, гори є важливим джерелом водного, енергетичного і біологічного різноманіття. Крім того, вони служать джерелом таких цінних ресурсів, як корисні копалини, лісові продукти, і відкривають широкі можливості в плані відпочинку. Будучи однією з найбільших екосистем, що представляють складну і взаємозалежну екологію нашої планети, гори мають велике значення для виживання глобальної екосистеми.

Основна мета даного міжнародного заходу – привернення уваги до проблем розвитку гірських районів планети і необхідність надання невідкладної допомоги їх населенню.

Щороку 11 грудня, в день народження аргентинського співака і кіноактора, знаменитого «Короля танго» Карлоса Гарделя, відзначається Міжнародний день танго. Це, безумовно, свято танцю, філософія якого полягає в протиборстві. Життя в танго б’є ключем, а в центрі танцю – Чоловік і Жінка. Їхні взаємини, пристрасті, конфлікти, примирення, «третій зайвий», ревнощі, ненависть – всі почуття, які наповнюють людське життя.

У цьому танці не заведено розмовляти, посміхатися, запрошення, висловлене вголос, може розцінюватися як образа. Припустимі лише погляд і легкий рух губ. Танго – танець-імпровізація, в ньому дуже важливе уміння партнерів відчувати один одного. Це вміння народжується на підсвідомому рівні як би само собою, створюючи відчуття іншої реальності.

11 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобномученика Стефана Нового. У цей день особливу увагу приділяли сойкам. Вона вважалася покровителькою новонароджених. Існувало твердження, що вона своїми криками дарує людям, народженим 11 грудня, щасливу долю і талан у будь-яких справах.

Що не можна робити цього дня

  • 11 грудня старайтеся не сваритися, краще залишатися розсудливим і спокійним.
  • Ввечері не прибирали дім, щоб не святкувати Різдво з нечистю.
  • Намагайтеся не займати нічого своїм сусідам, бо віддасте своє щастя.
  • 11 грудня категорично забороняється завдавати будь-якої шкоди сойкам, бо порушників чекає лихо.

Народні прикмети погоди

  • дивилися, який сьогодні день: якщо плюсова температура, то скоро будуть сильні морози;
  • якщо прилетіла до вікна сойка і кричить – це хороший знак;
  • вважалося, що якщо 11 грудня піти за сойкою, то вона покаже дорогу до щастя;
  • якщо ворони літають по небу – скоро почнеться снігопад, а якщо сидять на земля – то буде відлига;
  • 11 грудня щось бряжчить в колодязі – до багатства.

Іменини святкують:, Олексій, Андрій, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Тимофій, Федір, Анна.

Про те, що відзначають 10 грудня Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

 

Нагору