Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 грудня – Всесвітній день футболу: День янгола, прикмети та що не можна робити

10 грудня, відзначають свята: Всесвітній день футболу, Міжнародний день прав людини. В православному календарі — День пам’яті святого Романа.

Інформатор розповість прикмети цього дня.

Всесвітній день футболу

Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

Коли вперше з’явилася ця гра точно ніхто не знає. Деякі стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. На бойовищі, після битви, вони копали ногами відрубані голови супротивника.

Про цю гру відомо досить мало – те, що були ворота і воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдатів, і що вона була відома вже три тисячі років тому.

Міжнародний день прав людини

У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Це особисті права, які передбачають недоторканність особи і житла, власності та конфіденційності листування та права на об’єктивний суд. Соціальні права, які передбачають права на свободу праці, охорону сім’ї та дитинства, захисту батьківських прав, здоров’я і соціальної справедливості.

На ряду з цим існують і політичні права, які мають на увазі і свободу совісті, і рівність усіх перед законом, свободу друку і свободу слова, свободу зібрань та право на протест.

Є також і економічні права, які мають на увазі свободу розвитку і функціонування промисловості і торгівлі, свободу пересування та розпорядження власністю на свій розсуд. Культурні права включають в себе свободу мистецтв і наук, свободу викладання і право на освіту, а також право на використання у всіх цих процесах своєї рідної мови. Все це узагальнено і взято на озброєння як демократичні цінності.

Після закінчення Другої світової війни і спробі усвідомлення всіх жахів зневаги прав і свобод людини, які вона оголила, міжнародне співтовариство постаралося об’єднатися в цих загальнолюдських поняттях і Генеральною Асамблею ООН 10-го грудня 1948-го року була прийнята Загальна декларація прав людини. Пізніше, в 1950-му році всім зацікавленим державам і організаціям було запропоновано відзначати цю дату як всесвітній День прав людини.

День пам’яті святого Романа

Він був глибоко благочестивою людиною. Майже все своє життя прожив у сирійській пустелі відлюдником. Харчувався водою та хлібом, багато молився. Вважається, що молитва до святого Романа допоможе зцілити будь-яку хворобу. А ще його називали покровителем вагітних. Тому перед іконою святого також моляться жінки, які не можуть зачати дитину.

Наші предки дуже любили святого Романа, а тому в народі церковне свято 10 грудня називали “Романів день”.

Прикмети:

  • на небі багато яскравих зірок — чекайте на сильні морози;
  • горобці так голосно цвірінькають, що звук чути навіть з лісу — скоро потеплішає;
  • сніг або дощ означають — будуть сильні снігопади в наступні дні;
  • зоря багряного кольору — до сильного вітру.

Що не можна робити

Православна церква забороняє вірянам 10 грудня важко працювати та займатися справами по дому. Жінкам краще не шити, не в’язати і не займатися рукоділлям. Також не рекомендується лихословити та сперечатися. Якщо ви запланували будівництво чи ремонт — краще перенести їх на інший день.

Що можна робити 

Сьогодні, 10 грудня, жінки, які не можуть завагітніти, йдуть до храму і моляться святому Роману. Також варто попросити Бога про вирішення важких життєвих ситуацій.

Іменини: Роман, Андрій, Олексій, Борис, Василь, Дмитро, Іван, Володимир, Микола, Сергій, Федір, Яків та Никон.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінюються правила реєстрації авто.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору