Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Шмат ковбаси, мішок та гітара: що дарують мобілізованим у рф перед відправкою в Україну

Відразу після оголошення в рф часткової мобілізації соцмережі та місцеві пабліки заполонили повідомлення про те, що призовників банально нема в чому відправляти на фронт. Форму, труси, шкарпетки, бронежилети та медикаменти контрактники та їхні сім’ї почали збирати по всій країні. На фоні потужного волонтерського руху в Україні потуги росіян у прагненні допомогти своїм співвітчизникам зібратися на війну виглядають кумедно-жалюгідними. 

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна підібрав найбільш яскраві приклади того, що дарують своїм солдатам росіяни перед тим, як їх відправляють на вірну смерть в Україну.

Без бронежилетів, але з прапором та гітарою

Наприкінці вересня у Йошкар-Олі проводжали першу групу мобілізованих. На стадіоні перед трибуною призовників виступав карт – жрець у релігії марійців. Він побажав їм повернутись живими й роздав кожному по оберегу. На додаток до цього мобілізованим видали лише сухпайки.

У Володимирській області частково мобілізовані отримали від керівництва подарунки – шмат ковбаси та спальний мішок на кожного

У Володимирській області частково мобілізовані отримали від керівництва подарунки – шмат ковбаси та спальний мішок на кожного

А ось мерія Томська вирішила, що духовне має превалювати над матеріальним і подарувала мобілізованим гітару та прапор.

Виконувач обов’язків мера Томська Михайло Ратнер не полінився особисто привезти прапори та гітару до омського навчального центру, де мобілізовані томічі проходять військовий вишкіл. За словами Ратнер, мобілізовані самі попросили про це.

Прапор важливіший за бронежилет

Прапор важливіший за бронежилет

Судячи з усього, музичні інструменти користуються популярністю у представників місцевої влади рф під час вибору ними подарунків мобілізованим. Рух «Нова Тува» опублікував відео, в якому тувинський солдат скаржиться чиновницям, що їм загрожували в’язницею, спорядження нікуди не годиться, а держава «допомагає» їхнім сім’ям баранами. У промові він також згадав гітари:

“А з гітарою що? Ми на полі бою з гітари стрілятимемо?» – не розуміє мобілізований.

Втім, декому не пощастило ще більше. Їм не досталось навіть гітари.

“До нас приїхав губернатор Воронезької області Олександр Гусєв і навіть не побажав до нас підійти й запитати, як ми. Весь одяг на хлопцях – розвантаження, берці, вся ця тряхомудія, це все, що купили наші родичі”, – говорять мобілізовані у Воронезькій області та саркастично дякували губернатору “за кидалово”.

«Вмирайте спокійно. Ми не залишимо без допомоги ваших рідних”

Влада країни-агресора намагається всіляко задобрити рідню відправлених на війну в Україну. При цьому місцеві чиновники демонструють просто дива креативності.

  • У Бурятії сім’ям частково мобілізованих» на війну пообіцяли по 10 кубометрів дров на одну родину, і по 20 кубів на територіях, прирівняних до крайньої півночі. За інформацією місцевих ЗМІ, з виконанням обіцянки виникли проблеми, довірливі громадяни досі не отримали обіцяні «подарунки».
  • Губернатор Алєксєй Циденов написав у своєму Телеграм-каналі, що під час останньої його відвідування мобілізованих у центрі підготовки чоловіки почали скаржитися. Він визнав, що влада “прийняла не найкращі правила з видачі дров” і поміняє їх. Але як саме – не уточнив.
  • У Туві сім’ям мобілізованих громадян надається першочергова допомога живими баранами та вугіллям. У ЗМІ вже повідомили про попередньо доставлені 90 баранів родинам військовослужбовців.
  • В Башкирії вирішили поєднати прекрасне та корисне і провели у 16 мечетях жертвоприношення, спаливши овець. Після обряду м’ясо роздали вірянам.
  • У Якутії родичам мобілізованих призовників пообіцяли в рамках одноразової допомоги видати свіжі овочі так званого борщового набору. Як бонус їх пообіцяли доставити додому у кожну родину.
  • У Новосибірську мобілізовані та їхні сім’ї можуть безкоштовно відвідувати зоопарк. Для цього вони мають надати необхідні документи.
  • У Кургані родинам призовників обіцяють подарувати кілограм копченого сала. Для цього необхідно пред’явити повістку з військкомату.
  • У Сахалінській області родичам мобілізованих пообіцяли видати по п’ять кілограмів риби. Загалом на регіон було виділено близько дев’яти тонн свіжомороженої риби: камбали, минтая та кети.
  • У Сиктивкарі призовників обіцяють безкоштовно поголити в перукарні.
  • У Тамбовській області зі школярів зібрали гроші на шкарпетки для російських військових. Збір коштів організували у школі №4 у місті Расказово. В ньому також взяли участь учні інших шкіл міста. Результат виявився приголомшливим: на зібрані кошти вдалося купити 30 пар вовняних шкарпеток та 10 пар рукавичок.

Попри подарунки мобілізовані починають щось підозрювати

Тим часом у мережі поширюється відео, на якому тувинський солдат записує звернення до чиновників. Відео опублікував телеграм-канал “Азиаты россии”

На ньому чоловік каже, що погрожували в’язницею, їхнім сім’ям «допомагають» баранами, а спорядження нікуди не годиться. Товариші по службі поплескали солдату. Ось цитати із його звернення:

  • Нам погрожували, нам казали, що якщо не поїдемо туди, нас посадять, що нашим сім’ям не допомагатимуть, припинять усі виплати — це все було.
  • Ось ці рації… Подивіться, скільки нас тут людей. Ми їх поділимо, але їх не вистачить навіть на відділення нашого взводу. В одному зведенні 9 відділень, нам не вистачить на відділення, як ми потім повідомлятимемося?
  • А ці шкарпетки нам до чого, ми вже купили досить.
  • А з гітарою що? Ми на полі бою з гітари стрілятимемо?
  • Якщо не буде народу, над ким ви будете владою? Перед ким всі ці промови говоритимете?
  • І тепер ви нашим сім’ям, дітям даєте по схудлому барану, якийсь продуктовий набір? Що це таке?
  • Якщо так, ви в наших очах уже не виглядатимете як влада. Може, нам варто було б самим народом зібратися і вирішити, якщо від вас не буде толку?

А мобілізовані чоловіки з Москви та Московської області пожалілися на відсутність виплат. За словами чоловіків, зараз вони перебувають на території 27 окремої гвардійської мотострілецької бригади у селищі Мосрентген. Вони стверджують, що не отримують грошового забезпечення, хоча вже провели в частині понад три тижні.

Керівництво частини знає проблему, але “годує всіх сніданками”. При цьому немає постачання, немає рукавичок, бронежилетів, а каски та пластини для бронежилетів низької якості.

Але головні подарунки «частково мобілізованих» чекають на фронті

Близько 20 мобілізованих росіян утримують у підвалах на території «ЛНР» через їхню відмову йти на передову без підготовки. Про це рідні та друзі одразу кількох мобілізованих із Липецької та Брянської області розповіли виданню ASTRA.

«Вони цивільні люди, не пройшли підготовку, практично одразу їх кинули на передову. Там мобілізовані потрапили під мінометний обстріл, після чого повернулися до частини на Луганщині і виявили, що в них зникли всі особисті речі. Далі знову була команда йти на передову, але розуміючи, що їх туди відправляють без чітко поставленого завдання, без необхідного набору речей для виконання незрозумілих завдань, вони відмовилися. Після чого у чоловіків забрали зброю і посадили до підвалу, абсолютно не придатного для розміщення особового складу», – розповів родич одного з мобілізованих.

Пізніше мобілізованих поставили перед вибором: йти на передову чи бути покараними десятьма роками суворого режиму.

Раніше Інформатор писав про те, на що міняють життя росіян, щоби кинути їх на війну з Україною.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору