Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Журналіста з Кривого Рогу Владислав Єсипенка нагородили премією Free Media Award

Журналіста-фрілансера Владислава Єсипенко з Кривого Рогу, який зараз утримується як політичний в’язень російською владою на окупованому Росією Кримському півострові,  нагородили премією Free Media Award. Нагороду отримали дружина журналіста Катерина та його дочка Стефанія.

Повідомляє Інформатор з посиланням на норвезький приватний фонд підтримки свободи слова та вільної преси Fritt Ord.

Церемонія нагородження відбулася в Нобелівському інституті, розташованому в норвезькій столиці Осло.

Криворіжець Владислав Єсипенко є яскравим прикладом переслідування журналістів, які намагаються вести репортажі з півострова. Як і всі українці в Криму, Владислав Єсипенко, громадянин України, був змушений російською владою взяти російський паспорт після анексії півострова в 2014 році. Юридично він залишається громадянином України.

Владислава нагородили премією Free Media Award за його важливу журналістську роботу в надзвичайно складних умовах. Він розповідав про конфіскацію майна, життя кримських татар, екологічну кризу та руйнування Кримського півострова внаслідок російської окупації, перш ніж його затримала Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ), у березні 2021 року в Сімферополі, де його підозрювали у зборі інформації для української спецслужби.

Владислава Єсипенка піддали катуванням струмом, а потім змусили дати неправдиві зізнання в ефірі російського телебачення. У лютому 2022 року його неправомірно засудили до шести років позбавлення волі.

Кандидатуру Єсипенка висунув Фундація Дім прав людини.

Отримали нагороду журналіста його родина. Дружина Катерина виступила зі словами: “Отримання вже другої премії для Владислава цього року – це найкраща відповідь тим нелюдам, які піддавали його тортурам і казали, що його робота нічого не варта. Чому Влад вирішив знімати репортажі в окупованому Криму? Тому що він знав, що майже ніхто цього не робить, це ризиковано, і вважає, що люди заслуговують знати правду, знати, що там відбувається. Тому що в результаті анексії Криму нова «влада» формувала свій авторитарний режим і лише посилила переслідування українців. Переслідування, які спричинили нові вбивства, тортури та інші форми насильства”.

Раніше ми писали про нагороду українського народу головною премією ЄС.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору