Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які банкноти будуть вилучати в Україні з обігу та замінювати на нові

З 1 січня 2023 року Національний банк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років. Їх поступово замінять нові грошеві знаки.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Національний банк України.

Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме:

  • обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Мета такої заміни – вилучення зношених грошевих знаків, поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення.

Крім того, велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу під час здійснення готівкових розрахунків.

Заміна банкнот не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам.

Грошеві знаки старого зразка залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень. Їх не потрібно буде спеціально обмінювати.

Водночас поступово в обігу банкнот попереднього покоління ставатиме дедалі менше, а їх місце займатимуть відповідні “сріблясті” монети номіналом 5 та 10 гривень зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналом 20 та 100 гривень – із сучасним дизайном та посиленою системою захисту.

Раніше Інформатор писав про те, чому українцям слід відмовитися від пошкоджених банкнот під час розрахунків.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору