Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 жовтня: свята, прикмети та заборони дня

12 жовтня відзначають  Міжнародний день дзиґи (International Top Spinning Day), Всесвітній день економіста та День економіста в Україні. В церковному календарі відзначають День пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі.

Інформатор розповість прикмети та заборони дня.

 Міжнародний день дзиґи

Щорічно свято припадає на другу середу жовтня. Воно було створене Музеєм вовчка та йо-йо у Берлінгтоні (штат Вісконсін). Працівники музею вважають, що наш світ схожий на дзиґу – такий самий завершений та має характерні коливання.

Всесвітній день економіста та День економіста в Україні

Цього дня видатні працівники галузі нагороджуються премією Шведського центрального банку. Таке рішення було прийнято Нобелівським комітетом. Якщо людина бажає присвятити своє життя цій професії, їй потрібно отримати вищу освіту. Також дуже важливими є аналітичний склад розуму, вміння працювати з великими обсягами інформації і програмами на коп’ютері.

День пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі

Саме цей легендарний святитель охрестив Київську Русь за правління князя Володимира. Традиційно його вважають першим очільником Київської митрополії Константинопольського патріархату. Деякий час його мощі перебували у печерах Києво-печерської лаври, а потім були перенесені до Великої Печерської церкви (Свято-Успенський собор).

Прикмети 12 жовтня

  • небо зоряне 12 жовтня – наступний рік буде врожайним;
  • вітер посилився – до ясної погоди;
  • грім 12 жовтня – чекайте сніжну зиму;
  • пізні гриби в лісі – осінь буде затяжною.

Що сьогодні не можна робити

Церква рекомендує в цей день утриматися від витрати грошей – слід наслідувати Феофану. Якщо людина послухає поради і буде економною, святий принесе їй ще більше достатку.

Як і в будь-яке інше церковне свято, 12 жовтня не можна сваритися, лихословити і пліткувати.

Що можна робити 12 жовтня

Наші предки в цей день відправлялися на полювання, щоб зловити зайця. Жінки до приходу чоловіків накривали святкові столи, за якими збиралися разом з сусідами, щоб послухати розповіді з полювання.

У день пам’яті Феофана милосердного необхідно допомагати тим, хто цього потребує – як близьким, так і стороннім людям.

Іменини: Веніамин, Зимислав.

Раніше ми розповідали, які грошеві банкноти будуть вилучатися з обігу та замінюватися на нові.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору