Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як правильно обмінювати валюту в “Ощадбанку” без втрат для гаманця

Втрати гроші при обміні валюти навіть у банку може кожний. Для цього потрібні лише елементарна неуважність та незнання законів. Саме така ситуація склалася з однією з клієнток “Ощадбанку”. Жінка отримала валюту з дефектом в банку, і через декілька днів прийшла її поміняти на іншу. Але купюри не прийняли. 

Як уникнути цього та чи законними були у такому випадку дії касира, розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Справа у тому, що одна з купюр, яку видала жінці касир, була з невеличкою печаткою. Клієнтка не знала, що з цим зараз якісь можуть бути проблеми та не змогла ні в одному банку обміняти цю купюру. Коли вона повернулась до цього ж відділення за два дні, інша касир також відмовилась обміняти цю купюру і не захотіла покласти її на рахунок відкритий в банку. За думкою клієнтки, співробітники банку умисно підкладають валюту, яку потім ніякий банк не приймає.

Невдовзі акаунт «Ощадбанку» відповів, що перевіряти купюри слід одразу після отримання. І якщо принести їх наступного дня, то касир не зможе їх прийняти. В такій ситуації співробітник банка навіть має право відмовити вам у тому, щоб покласти дефектні купюри на рахунок.

Відповідно до листа Нацбанку, обмін зношених та пошкоджених банкнот можливий тільки для національної валюти України. Разом із тим в листі наведені види пошкоджень платіжних купюр іноземної валюти, яку мають прийняти співробітники банків:

  • з потертостями та загальними забрудненнями
  • невеликі масні та інші плями, написи, відбитки штампів, що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20%
  • надірвані та заклеєні в будь-який спосіб, якщо кожний із надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаку платіжності
  • із проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.

Але, як з’ясувалося, обміняти валюти у “Ощадбанку” можна навіть не входячи з дому. Для цього треба встановити у мобільному застосунок “Ощад” та мати картку у валюті.

В головному меню слід обрати “Перекази”/ “Перекази між картками”/ “Між власними картками”. В наступних полях слід обрати відповідні картки, між якими відбуватиметься конвертація (обмін валюти). Тобто у полі відправника – картку, валюту з якої хочете обміняти.

У полі отримувача – картку, на яку хочете отримати валюту. Далі слід вказати суму та валюту переказу, причому остання має відповідати валюті картки отримувача. Процедура потребує банківської комісії, і для її здійснення ви маєте з нею погодитись. Наприкінці слід підтвердити обмін валюти за допомогою SMS, FaceID або TouchID. Наочно подивитись на приклад такої процедури можна тут.

30 вересня Нацбанк збільшив щомісячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти – з 50 тисяч до 100 тисяч грн – за умови подальшого розміщення на безвідкличний депозит терміном до трьох місяців.

Існують і інші правила обміну валюти. Зокрема обмін можливий тільки за наявністю валюти в касі. Якщо сума операції перевищує 400 тисяч грн в еквіваленті, клієнт має пред‘явити паспорт, ІНН, а також заповнити документ з інформацією про походження коштів. Цей захід протидіє «відмиванню» коштів, легалізації прибутку, отриманого злочинним шляхом, а також фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї.

За обмін іноземної валюти на іншу клієнтові доведеться заплатити комісію. Її тариф складає 2% від суми, яка надається для конвертації, в національній валюті, але не менше еквівалента у 2$. Такі операції можливі для наступних валют:

  • американські долари
  • євро
  • фунт стерлінгів
  • швейцарські франки
  • канадські долари
  • польські злоти.

Раніше Інформатор писав про те, що робити, якщо Монобанк зняв гроші з рахунку без попередження.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору