Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Обідаємо по-українськи: як приготувати автентичну українську гартаночку

Гартаночка – різновид пшоняної каші, яку здавна готували взимку всією родиною на відкритому вогні. Це одночасно основна страва та гарнір, адже в її склад входить окрім пшона сало та картопля. 

Інформатор пропунує приготувати цю сімейну страву дома на плиті. А щоби додати смаку відкритого вогнища додати трохи копчених груш.

Гартаночка 

Продукти

  • Картопля – 5 шт. (400-500 г)
  • Пшоно – 250 г
  • Сало з м’ясними прожилками – 300 г
  • Яйця – 5 шт.
  • Зелена цибуля – 10 стебел
  • Сметана – 150 г (за бажанням)
  • Копчені груші – 3 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Петрушка – 10 гілочок
  • Сіль і перець – на смак

Приготування

  1. Засипте 250 г пшона в миску та залийте його 500 мл окропу. Залиште на 25 хвилин, щоб пшоно розм’якло, а зайва гіркота вийшла з крупи. Після цього злийте воду в окрему ємність – пізніше її можна використати для коригування консистенції страви.
  2. Очистьте 5 картоплин та покладіть їх у каструлю цілими. Додайте 3 копчені груші, залийте 1,5 літра води та варіть на середньому вогні протягом 25 хвилин. Кришкою каструлю не накривайте, щоб зберегти інтенсивність смаку.
  3. Наріжте 300 г сала з м’ясними прожилками кубиками, а одну цибулю – середніми шматочками. Розігрійте суху пательню та викладіть сало, обсмажуйте приблизно 10 хвилин, доки воно не стане золотистим і хрустким. Потім додайте нарізану цибулю та продовжуйте смажити ще 3 хвилини до її м’якості.
  4. Після відведених для картоплі 25 хвилин, додайте до каструлі замочене пшоно разом із залишковою водою з каструлі (не зливати всю воду). Варіть ще приблизно 20 хвилин, доки пшоно та картопля не стануть повністю готовими. Якщо картопля залишилася недостатньо м’якою, потовчіть її безпосередньо в каструлі.
  5. Почергово вбийте 5 яєць до каструлі, постійно помішуючи віничком після додавання кожного. Це допоможе досягти ніжної текстури страви.
  6. Дрібно наріжте 10 стебел зеленої цибулі та листя 10 гілочок петрушки. Додайте зелень разом зі шкварками та цибулею до страви, перемішайте. Якщо хочете більш рідку консистенцію, влийте частину залишеної води від пшона в тарілки.

Подавайте гартаначку гарячою, приправивши сметаною та краплею лимонного соку за бажанням. Це надасть страві легкої кислинки та освіжить її смак.

Раніше Інформатор писав про те, як приготувати українську коцюрюбу. Також ми розповідали про те, як приготувати українську заганянку.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору