Рецептів плову, як і борщу, існує безліч. Плов азербайджанський відрізняється від плову вірменського. Окремо у переліку різновидів стоїть плов узбецький.
Саме узбецький плов Інформатор рекомендує приготувати.
Деякі нюанси страви
- якщо є можливість, візьміть не звичайну, а жовту моркву, яку застосовують в Узбекистані;
- моркву ні в якому разі не треба терти на тертушці, адже тоді смак овоча не відчуватиметься;
- рису треба брати стільки ж, скільки м’яса та моркви;
- посуд повинен буди з товстими стінками, ні в якому разі не емальований чи за алюмінію.
А тепер сам рецепт узбецького плова
Продукти
- 1 кг довгозерного рису
- 1 кг баранини
- 1 кг моркви
- 300 мл рослинної олії
- 4 невеликі цибулини
- 2 невеликі сухі гострі перчики
- часник
- 1 ст. л. сушений барбарис
- 1 ст. л. зіри
- 1 ч. л. насіння коріандру
Приготування
Рис для узбецького плову в казані промити холодною водою, змінюючи її кілька разів. Остання вода після промивання має залишитися абсолютно прозорою. Рис готовий.
Баранину для плову вимити та нарізати кубиками. 3 цибулини та всю моркву очистити. Цибулю порізати тонкими півкільцями, морква – довгими брусками завтовшки 1 см. Часник очистити від верхнього лушпиння, але не розділяти на зубчики.
Казан або товстостінну каструлю розігріти, влити масло|мастило| і прожарити його до появи світлого серпанку. Додати цибулину, що залишилася, і добре обсмажити її до темно-золотистого кольору. Витягти цибулину з каструлі.
Підготувати зірвак (основу узбецького плову). Покласти в казан цибулю і, помішуючи, обсмажити до темно-золотистого кольору протягом 5-7 хв. Слідкуйте, щоб він не пригорів.
Додати до цибулі нарізану баранину. Помішуючи кулінарною лопаткою, смажити інгредієнти зірвака до коричневої рум’яної скоринки. Це може тривати близько 10–15 хвилин.
Викласти казан до м’яса з морквою цибулю. Смажити, не перемішуючи, 3 хвилини. Потім весь вміст казана перемішати і готувати 10 хвилин, трохи помішуючи лопаткою.
Розтерти зіру та коріандр. Додати в зірвак плову разом із барбарисом та посолити за смаком. Можна додати солі трохи більше, ніж ви звикли: зайву вбере рис.
Зменшити вогонь до середнього та готувати, поки морква не стане м’якою, 7–10 хв. Влити в казан окріп шаром 2 див. Покласти гострий перець. Зменшити вогонь та гасити зірвак 1 годину.
Рис ще раз промити, дати стекти воді. Викласти рис на зірвак плову рівним шаром, збільшити вогонь до максимуму і влити через шумівку в казан окріп так, щоб він покрив рис шаром 3 см.
Як тільки вся вода вбереться, втиснути в рис головки часнику (до половини). Зменшити вогонь до середнього та варити до готовності плову під щільною кришкою.
Несильно вдарити шумівкою по рису. Якщо звук від удару буде глухим, зробити в рисі тонкою паличкою кілька проколів до дна. Таким чином через отвори виходитиме пара.
Розрівняти поверхню, накрити узбецький плов великою плоскою тарілкою, а зверху кришкою. Зменшити вогонь до мінімуму та залишити плов на вогні на 30 хв.
Можна подавати на стіл.
Раніше Інформатор писав про те, як приготувати грецький овочевий плов. Також ми розповідали про те, як приготувати плов у мультиварці.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Viber
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Олена Шевченко