Кривий Ріг До сайту

Напівострів у Кривому Розі: де він і що там було

Не всі знають, але майже у центрі Кривого Рогу на річці Саксагань є напівострів. А ще є справжній острів. Правда, він дуже маленький, але все ж.

Реклама

Як повідомляє Інформатор з посиланням на відомого криворізького краєзнавця і фотографа Анатолія Урбана Новака, після ліквідації Запорізької Січі землі теперішнього Криворіжжя розділили між поміщиками Деконській, Шмаковим і Галковським. Маєтки знаходилися поруч один з одним. У власності полковника у відставці Дмитра Галковського опинилося 600 га землі. Частина їх розташувалася у вигині річки Саксагань, там зараз знаходиться вулиця Одеска. Місцевість отримала назву Галковський Кут.

Цікаво, що на ріці є навіть крихітний, але справжнісінький острівець, який має назву Джа.

Реклама

Острів Джа

Коли на Криворіжжі почався видобуток залізної руди, Дмитро Галковськй здав свою землю в оренду металургійній громаді, а потім й сам став видобувати її. Збереглися двповерхові будинки робітників, у яких і зараз мешкають люди. Та й деяки з одноповерхових будинків мають понад сторічну історію.

Наразі наразі тут є продуктовий магазин, лікарня, ресторан, а санаторії одного з криворізьких комбінатів живуть переселенці із зони боьових дій. Поруч – залізнична чтанція Мудрьона, з якої колись відправляли залізну руду, та лінія Швидкісного трамваю.

Магазин на Галковському Куті

Будинкам вже понад сто років

Напевно це один з найтихіших та найзатишніших куточків посерд гамірного Кривого Рогу.

Реклама

Раніше Інформатор показав дореволюційний цвинтар, який провалився у пустоти Криворіжжя. Також ми писали, що у Дніпропетровській області знайшли козацький хрест, якому більш ніж 400 років.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Реклама

Фото головне: Анатолій Урбан Новак

Олена Шевченко

Реклама