Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В якій області України не вимикали світла попри вимоги Укренерго

Держенергонагляд перевірив застосування операторами системи розподілу (обленерго) графіків погодинних відключень (ГПВ) та справедливого розподілу електроенергії в різних регіонах України. Наразі вони торкнулися Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської та Одеської областей. найбільше порушень виявлено у Дніпропетровській та Житомирській областях.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Держенергонагляд, у Дніпропетровській області кількість стабілізаційних відключень збільшена у кілька разів. Заживлення деяких споживачів відбуваються пізніше встановленого терміну. Тому знеструмлення тривають понад 7 годин.

У містах Дніпро, Кам’янське та Кривий Ріг затверджені графіки погодинного відключення виконуються не в повному обсязі.

Велика кількість споживачів віднесені до категорії об’єктів критичної інфраструктури, що разом із супутнім навантаженням призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Відповідно, на інших споживачів припадає надмірний тягар відключень, порушуючи справедливість розподілу електричної енергії.

Прямо протилежна ситуація у Житомирській області. Тут команди диспетчера Укренерго не виконуються та відключення відбуваються не в повному обсязі.

За окремими населеними пунктами необхідні відключення приєднань розпочалось диспетчером після прибуття на диспетчерський пункт інспектора Держенергонагляду. До оперативних журналів чергових підстанцій вносяться дані, що не відповідають дійсності. Також на офіційному сайті ОСР постійно наводиться неправдива інформація щодо періодичності та тривалості застосування кожної черги стабілізаційних відключень, терміни перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам та вулицям. В цілому це призводило до систематичної неучасті обласного центру та інших міст області у застосуванні графіків погодинних відключень, порушуючи принцип справедливості розподілу електроенергії між регіонами України.

Виявлені факти призводили до збільшення соціальної напруги та кількості звернень і скарг громадян.

За результатами перевірок надано приписи щодо усунення порушень у тижневий термін.

Раніше Інформатор писав про те, як зберігати продукти під час аварійних відключень електроенергії. Також повідомлялося про те, що у Верховній раді запропонували в’язням видобувати електроенергію.

Олена Шевченко

Нагору