Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як зберігати продукти під час відключення електроенергії

Під час війн на випадок непередбачуваних обставин треба мати вдома запас продуктів. Але як зберігти їх, коли електроенергії немає вже день? І скільки та як зберігати сухі сніданки, сухарики, крупи та інше подібне?

Про це із посиланням на Центр громадського здоров’я України розповість Інформатор.

Ось кілька порад:
– Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.- Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
– Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
– Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
– Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
– Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

Що ж до круп та інших продуктів із зерна та бобових, то треба мати на увазі те, що взимку миші (а цієї зими їх багато) можуть з’явитися навіть у багатоповерхівках. Тому зберігати продукти треба у скляних чи металевих ємностях з щільною кришкою. Скляні банки обсягом як мінімум літр є ідеальним варіантом. Металеві ємності – в якості альтернативи. В них крупа теж може зберегтися надовго, єдиний недолік – їх непрозорість. Тобто, визначити, що всередині, буде непросто. Але у домашніх умовах відкрити кришку та подивитися, що всередині не проблема.

Не варто використовувати для зберігання круп:

  • Пластикові контейнери. Штучний матеріал погано впливає на продукцію і часто господині помічають, що на крупі утворюється “мучка” – крохмальний пил.
  • Фабричну упаковку – тобто, пакет, в якому ви принесли крупу з магазину. Якщо вже ви не купили спеціальні ємності для такої продукції, закривайте крупу прищіпкою або скріпкою і намагайтеся купувати коробки маленьких розмірів.

Судячи з відгуків господинь, зберігати крупи в холодильнику – не найкраща ідея. По-перше, вони займають там багато місця. По-друге, можуть відволожитися через конденсат, який утворюється в холодильній камері.

Якщо вам потрібно – можете ненадовго залишити там пачку з крупою, щоб охолодити її, але вибирати холодильник, як постійне місце проживання для сипучої продукції – ні.

Раніше Інформатор писав про те, як очистити воду для пиття, якщо немає водопостачання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору