Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як очистити воду для пиття, якщо немає водопостачання

Під час війни, коли водопостачання в  будь-яку мить може зникнути разом з електрикою, особливо стає питання наявності питної води. Що робити, коли її запаси вже скінчилися, а пити треба, аби не виникло зневоднення організму.

Інформатор дасть декілька порад, яку воду і як можна використовувати.

  1. Не рекомендується брати воду безпосередньо з озера або болота. На низькому березі в декількох метрах від води треба викопати ямку, а коли вона наповниться водою, акуратно вичерпати воду. Після повторення такої операції 2-3 рази у ямці з’являється очищена (відфільтрована) вода, і після кип’ятіння її можна вживати.
  2. Можна зібрати та очистити дощову воду, розтопити лід або сніг.
  3. Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом.
  • Спочатку потрібно набрати ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання
  • Після потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою.

Далі воду треба пропустити через фільтри.

  • Варіанти фільтрів для очищення:

    – у пляшку без дна та з отвором у кришечці покласти шар тканини або марлі. Зверху висипаються таблетки активованого вугілля і на них наливається вода (1 таблетка на 1 л). Залиште воду настоюватись 6-8 годин;

    – узяти розрізану пляшку із декількома отворами на кришечці. На дно шийки пляшки покладіть шматок тканини або вату, а потім на дві третини заповніть ємність чистим піском. Воду наливаєте зверху. Так повторити декілька разів. Якщо вода дуже брудна, то пісок необхідно змінювати на чистий;

    – приготуйте деревне вугілля із багаття, спаливши гілки листяних дерев в металевій ємності на сильному вогні. Деревина хвойних порід додає воді специфічні запах і присмак, тому її не використовують. Далі потрібно великі шматки вугілля подрібнити приблизно по 3 см. Потім сконструюйте зі шматка тканини чи декількох шарів марлі рукав, зробивши вкінці вузол. Після цього виверніть імітований рукав вузлом всередину і до половини обсягу щільно насипте в нього вуглинки. Помістіть рукав у розрізану пляшку із отворами для витікання води. Накрийте вугілля шматком вати, щоб воно не сильно витіснялося водою. Рідина після фільтрації вийде із нормальною прозорістю та практично без запаху;

    – для багаторівневого фільтра візьміть приготовлене вугілля, як у попередньому методі. На дно пляшки, у горловину, покладіть складену у декілька шарів тканину та марлю. Насипте на тканину достатній шар вугілля, потім річкового піску, тоді шар гравію. Гравій накрийте шаром марлі й можете наливати воду для очищення.

  • можна посолити воду з розрахунку повна 1 столова ложка кухонної солі на 1-1,5 літра води. Розчинивши сіль, треба дати воді постояти 15-20 хвилин, тоді частково загинуть деякі види мікробів і осядуть солі важких металів. Незручність подібного знезараження полягає в зайвій солоності.
  • для знезараження вином чи оцтом потрібно взяти чайну ложку столового оцту або ж 250 грамів сухого вина і розвести це все в 1 літрі води, залишивши потім на 6 годин.
  • воду можна обробити і йодом з розрахунку 20 крапель 10% спиртової йодної настоянки на 1 літр води. Якщо воду довго кип’ятити (40-60 хвилин), то дві третини йоду випарується і така вода цілком прийнятна для пиття і приготування їжі.
  • таблетки гідропериту розчиняють з розрахунку 4-5 штук на відро води, дають воді постояти з накритою кришкою 20-30 хвилин, а потім нагрівають до кипіння. Тоді перекис водню почне розкладатися і на дно випаде осад білків у вигляді пластівців.
  • мінерал кремній має певні бактерицидні властивості. Вода довго зберігається, очищується. Потрібно покласти шматочки кремнію в ємність з сирою або кип’яченою водою і весь час зберігати його там з розрахунку 1-3 гр на 1 літр. Дати відстоятися, мінімум, добу.
  • в аптеках та туристичних магазинах продаються спеціальні таблетки для очищення води. Час контакту для дезінфекції води залежить від продукту (приклад: від 30 хвилин до 4 годин). Це написано в інструкції препарату.
  •  хорошим засобом для дезінфекції води є різного роду фільтри промислового виготовлення. Найзручніше мати кишеньковий варіант фільтра, що має вигляд пластикової трубочки, один кінець якої опускається у водойму, а через інший вода всмоктується ротом. Знезараження води в такому фільтрі проводиться за допомогою потужних йодовмісних реагентів. Подібні портативні фільтри дозволяють пити воду з будь-якого джерела, не побоюючись за своє здоров’я. Як кажуть виробники, в процесі фільтрації знищуються бактерії, мікроби й віруси, а деякі моделі ще й покращують смак води.

Відфільтровану воду треба прокип’ятити не менше аніж 10 хвилин, а якщо вода взята з неперевіреного джерела – не менше 30 хв. При кип’ятінні можна додати листя ромашки,  брусниці, малини або звіробою, деревію, та інших лікарських рослин-антисептиків, бактерицидні властивості яких визнані медициною. Також в очищену воду можна покласти срібний предмет.

Одним з варіантів здобути чисту воду для пиття є її дистиляція за допомогою сонячного перегону. Перегонка є ефективним способом видалення з води багатьох забруднень, включно з важкими металами, патогенами, сіллю і навіть радіацією.

Для цього над посудиною з водою чи ґрунтом натягніть прозору плівку. Під дією сонця і різниць температури на плівці збиратиметься конденсат води, що буде дистильованим, тобто очищеним. Необхідно акуратно скерувати отриманий конденсат до чистої посудини, де він стікатиме.

Використовуйте метод SODIS.

SODIS — це абревіатура методу сонячної дезінфекції води, і якщо це зробити належним чином, це є можливий метод для знищення патогенів у воді. Наповніть прозору пластикову пляшку водою. Закрутіть кришку і поставте пляшку під прямі сонячні промені на шість годин, щоб знищити паразитів, бактерії та віруси.

Цей метод працює, оскільки пластик затримує тепло від сонця всередині пляшки, а UVA-промені пастеризують воду.

Зберігати очищену воду можна як в скляній, так і в пластиковій тарі (пляшки ПЕТ). Щоправда, останній варіант трохи більш підходящий, бо в таку тару поміститься більше рідини.
Питна вода має зберігатися у темному прохолодному місці.
Заміняти воду (виливати й набирати заново) потрібно кожні 2-3 дні. Однак за можливості це краще робити навіть щоденно.
Якщо маєте сумніви щодо якості питної води, обов’язково її прокип’ятіть!

До речі, аби питної води вистачило на 3 дні, на одну людину краще припасти до 10 л води.

Раніше Інформатор писав про те, які прилади дозволять пережити відсутність електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

 

Нагору