Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як виглядає балка Калєтіна у Кривому Розі з висоти пташиного польоту і що там було раніше

Не всі криворіжці знають, що водойма між мікрорайонами Ювілейна, Спаська і Сонячна зовсім не природна, а штучна. Ставок з’явився на місці балки Калєтіна. Колись там планували будувати величезний парк юних піонерів.

Про це повідомляє Інформатор посиланням на групу “Криворізька старовина”.

За даними офіційного сайту Криворізької міськради, історична назва – балка Налетона чи Налетіна. Сучасна назва з’явилася ще в радянських довоєнних картах, очевидно, що топографи того часу припустилися помилки – неправильно прочитали назву балки з дореволюційних карт, так літера «Н» перетворилася на «К». В результаті вийшла балка Калєтіна – цей топонім надійно закріпився в пам’яті городян, змінивши старий.

І далі: “Головна вісь балки у нижній частині йде майже паралельно загальному напрямку річки Саксагань. Довжина головної осі у природному стані становила до 5 км. Верхів’я балки близько підходить до лівого відрога балки Крутий яр (верхів’я перетинає лінію швидкісного трамвая між ст. індустріальною та ст. ШПФ), і досягає висотних позначок 100-102 м. Верхів’я дуже пологі, зарослі очеретом. На відстані 2 км від гирла (місця злиття з Саксаганью), у головну вісь балки впадає її ліва притока – балка Копанєва, за 120 м на північний схід від ст. Гутовського вона також перетинає лінію швидкісного трамвая і доходить своїм верхів’ям до цвинтаря «Центральне».

Наразі балка проходить між мікрорайонами Ювілейний, Сонячний та Гірницький. На днищі створено 3 ставки. Верхів’я обох відрогів засипані, природні ландшафти втрачені”. За словами коментатора посту Марини Коваль: “Колись на цьому місці планувався парк відпочинку з дитячою залізницею (були б канальний та панельний відрізки), планетарієм, атракціонами, алеями з лавками… тунель збудували, місцевість розрівняли, алеї почали прокладати… це були десь 87-88гг. А потім розпочався загальний розвал…”

Крім того, там був чудовий пляж із навісами від сонця. На жаль, поступово ставки занепадають. Їх ніхто не доглядає, а люди, що відпочивають  не прибирають за собою місця пікніків. Купатися у воді стало небезпечно через її забрудненість та відсутність постів рятувальників.

Пляж на водоймі балки Калєтіна наприкінці минулого сторіччя

Пляж на водоймі балки Калєтіна наприкінці минулого сторіччя

Балка Калєтіна. Наші дні

Балка Калєтіна. Наші дні

 Нещодавно від мікрорайону Ювілейний до мікрорайону Сонячний було прокладено насипну дорогу, яка значно скоротила відстані між двома спальними районами Кривого Рогу.

Раніше Інформатор показав дореволюційний цвинтар, який провалився у пустоти Криворіжжя. Також ми писали, що у Дніпропетровській області знайшли козацький хрест, якому більш ніж 400 років.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору