Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що подавали у рестораціях Кривого Рогу у 1892 році

У соціальні мережі потрапило фото меню одного, судячи з асортименту, престижного ресторанного закладу, що існував у Кривому Розі в 1892 році. Сам Кривий Ріг у той час був не містом, а містечком. Чим же там годували пристойну публіку?

Про це розповість Інформатор з посиланням на групу “Криворізька старовина”.

Цей “документ” написаний російською мовою, але назви страв переважно французькі. Спробуємо ж розібрати, чим пригощали гостей цієї ресторації. Різні пиріжки, перепела, фрукти, кава – це зрозуміло. Але що за “звір” – пулярд чи пулярка? За даними Вікіпедії – “Пулярка (від фр. poularde) – жирна, відгодована кастрована курка. Термін використовувався у Європі й у російської дореволюційної кулінарії. Пулярки швидше варяться, ніж звичайні кури, м’ясистіші. зараз вони продаються як кури для швидкої смаження, а імпортні (угорські та інші) мають на упаковці позначку пулярд. Пулярки завжди коштували і коштують дорожче за звичайних курей. У наш час пулярки завжди продаються упакованими та повністю патраними”.

Тепер про консоме Орлеан. Консоме – це ідеально приготований бульйон, частіше зовсім прозорий. Може бути м’ясним, рибним чи овочевим. В цьому випадку йдеться про консоме Орлеан – суп на основі курячого бульйону та соусу “велуте” (готується з пасерованого борошна та бульйону). Подається з кнелями з курки, кнелями з помідорів та кнелями зі шпинату. Що ж до супу Царського, то це теж курячий суп із грибами, заправлений вершками.

На жаль, ми не знайшли точних інгредієнтів страви під назвою філе де беф Ренесанс. Можна лише припустити, що готували його з яловичої вирізки. Її запікали, або смажили на рожні.

Десерт Дам Бланш (Бельгійська Дама, Біла Дама) – це ванільне морозиво зі збитими вершками.

На особливу увагу заслуговує осетрина по-криворізьки. Як виготовляли цей кулінарний шедевр, історія замовчує.

На жаль, меню не вказується вартість страв. Немає також назви самого закладу. Швидше за все, це пов’язано з тим, що на момент написання меню Кривий Ріг перебував у статусі містечка, в якому пристойних місць для трапези поважних панів були лічені одиниці.

Старовинне меню криворізького ресторану

Старовинне меню криворізького ресторану

Що ж до російської, а не французької мови, якою написано меню, то в той час місто було населене переважно євреями та українцями, які спілкувалися своїми рідними мовами. Російською володіли переважно чиновники та військові, а французьку взагалі мало хто розумів.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядав Кривий Ріг на початку минулого сторіччя та про те, що у Кривому Розі на місці кладовища побудували школу, ринок та магазин.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору